Popínavky, jinak nazývané též liány nebo rostliny krycí, nejen ochrání naši zahradu před zvědavými pohledy zvenčí, ale také pomohou omezit nepříznivé vlivy počasí, mírní silný vítr a tlumí hluk. V parcích či lesích se liány plazí kolem kmenů a větví, nebo se šplhají po svazích a skalách. V zahradě a kolem domu využívají nezbytnou oporu v podobě nejrůznějších mříží, dřevěných treláží a pergol, ocelových lanek a drátěných či laťkových plotů. Existují ale i exempláře, například přísavník (Parthenocissus), stálezelený břečťan (Hedera helix), trubač (Campsis) či brslen Fortuneův (Euonymus fortunei), které žádné pomocné opory nepotřebují, dokáží se totiž samy uchytit třeba na zdi díky vzdušným či přísavným kořínkům.

Rozkvetlé soukromí

  • Použijeme je k ozelenění nudné fasády nebo jimi zakryjeme méně atraktivní části zahrady, jako je místo pro odpadní koš či kompost.
  • Květinovým záhonům dodávají výšku a vysazené v nádobách, postavených na vyvýšeném místě, vytvářejí doslova kvetoucí vodopád.

Jak nakoupit kvalitní sazenice?

I když zahradní centra nabízejí popínavé rostliny téměř po celý rok, největší výběr je tradičně na jaře a na podzim. Vyplatí se zakoupit rostliny pěstované v nádobách, dobře zakořenělé, již s několika stonky a zdravým vybarvením.

Před nákupem rostlin se pečlivě seznámíme s jejich pěstebními podmínkami a s tím, jak bude rostlina vypadat v dospělosti a jak rychle poroste.

Letničkové typy se nejčastěji prodávají jako osivo, které zpravidla vyséváme přímo na určené místo.

Různé typy růstu popínavých rostlin

Některé popínavky, např. plaménky (Clematis) či jasmín (Jasminum), nevytvářejí hustý porost, proto je využíváme spíše k přizdobení či jako doplněk okrasného záhonu.

Naopak jiné druhy, např. opletka čínská (Fallopia), označována též příznačným názvem „míle za minutu”, či podražec velkolistý (Aristolochia), dokáží dané opory obrůst závratnou rychlostí. Proto je nezbytné držet tyto rostliny na uzdě, aby se zejména v menších zahrádkách nestaly zátěží.

Mnohé dřevité liány, jako je například vistárie (Wisteria), zimolez (Lonicera) či nádherné pnoucí růže (Rosa) vytvoří neprůhlednou stěnu až za několik let. Do té doby je můžeme kombinovat s jednoletými druhy, které se v několika týdnech rozrostou do velkých ploch. Musíme ovšem počítat s tím, že po prvním mrazu odumírají. O to více nás však potěší bohatstvím pestrých květů, jimiž se tyto jednoletky vyznačují. Mezi nejznámější patří hrachor vonný (Larythus odoratus), lichořeřišnice (Tropaeolum), fazol šarlatový (Phaseolus) či povíjnice (Ipomoea).

Výsadba a pěstování

  • Popínavky sázíme do kypré, propustné půdy smíchané se zahradním kompostem.
  • Do vyhloubené jámy je vkládáme zešikma, směrem k opoře.
  • Aby se k rostlinám dostala potřebná vláha, sázíme je minimálně 30 cm od zdi, plotu či kmene, jež by jinak mohly déšť odklánět.
  • Většině popínavek svědčí, pokud mají kořeny v chladu (ona stará známá rada našich babiček: hlava na slunci, nohy ve stínu). To snadno zajistíme položením plochého kamene, dlaždice nebo vysazením neopadavé rostliny do jejich blízkosti.

Popínavé rostliny lze stejně jako trvalky zajímavě kombinovat. Mohou kvést zároveň nebo postupně, zvolíme-li druhy kvetoucí v různou dobu.