Pergola přímo vybízí k využití popínavých rostlin. Zajistí vám nejen příjemný pohled do zeleně a na barevné květy, ale také soukromí. Jakmile si budete vybírat vhodné popínavky, berte ohled na umístění stavby. Na slunném místě se bude dařit teplomilným rostlinám jako je vinná réva, růže nebo trubači. Ve stínu využijete břečťan a v polostínu hortenzie, zimolezy nebo přísavky.

Praktické popínavky

Většina popínavých rostlin kvete bohatým květenstvím, které hlavně v létě tvoří romantickou atmosféru. Další výhodou je, že rostou poměrně rychle. Mezi sprintery však patří fazol šarlatový, lichořeřišnice, hrachor nebo svlačcovec. (Zdroj: https://www.receptyprimanapadu.cz/zahrada/pergoly-a-trelaze-10-nejkrasnejsich-popinavek-na-pergoly/)

Popínavé rostliny na slunné místo

Vistárie (Wisteria sinensis) - Krásně kvetoucí popínavka nabízí, díky svému hustému olistění, blahodárný stín. Potřebuje slunné a chráněné místo, propustnou, výživnou a mírně vlhkou půdu. Je poměrně rychle rostoucí, proto je nutné ji pravidelně stříhat. Je jedovatá.

Popínavé růže (Rosa) - Oblíbené růže vnesou do každé zahrady nádech romantiky. Bohatě kvetou a nádherně voní. Daří se jim v humózní a mírně vlhké půdě, ocení i hnojení. Potřebují dostatek prostoru, přímé slunce a pravidelný řez.

Povijnice (Ipomoea) - Povijnice se může pyšnit velkými nálevkovými květy od modrofialové, po bílou, růžovou až červenou barvu. Kvete od července do září a u nás se pěstuje jako letnička. I když kvete bujně, její nevýhodou je, že květy po dni opadávají. Kolem rostliny je třeba uklízet, aby se nešířily choroby. Potřebuje slunné místo chráněné před větrem. V polostínu téměř nekvete.

Popínavé rostliny do polostínu

Akebie (Akebia quinata) - Výhodou této rostliny je, že nepatří mezi rychle opadavé druhy. Má světle zelené listy, drobné tmavě fialové květy a jedlé plody. Ovíjivá liána roste velmi rychle. Přírůstek může činit až 2 m za rok. Je nenáročná na pěstování. Nepotřebuje speciální zálivku ani jarní řez. Snáší i sušší půdy a hodí se k východním i severním stěnám.

Tunbergie (Thunbergia) - Křehká a nenáročná jednoletka kvete až do září světle žlutými květy s výrazným černým středem. Dorůstá do výšky 2 metrů a potřebuje stanoviště chráněné před větrem a propustnou půdu.

Plamének (Clematis montana) - Plamének potřebuje slunné nebo polostinné stanoviště. Jako rostlina patří mezi nejkrásněji kvetoucí opadavé popínavé dřeviny. Roste rychle, je nenáročný na stanoviště, avšak ocení stín ve spodní části kořenového krčku a slunce v nadzemní části. Má rád výživnou, mírně vlhkou půdu s vyšším obsahem vápníku.

Popínavé rostlin do stínu

Břečťan (Hedera helix) - Stálezelená a neopadavá popínavka patří mezi oblíbené ozdoby zahrad. Od července až do listopadu kvete, poté vytváří jedovaté, tmavě modré bobule. Je nenáročný na pěstování, řezem ho však můžete omezovat v růstu. Preferuje humózní a mírně vlhkou půdu.

Hortenzie (Hydrangea petiolaris) - Nenáročná rostlina má netradiční dvojbarevné listy. Bujně kvete bílými květy, je mrazuvzdorná a na podzim se listy barví do žlutých odstínů. Potřebuje mírně kyselou půdu a dostatek vláhy.

Zimolez Heckrottův (Lonicera heckrottii) - Rostlina je oblíbenou popínavkou. Mezi jeho přednosti patří nenáročnost a jemné květy. Ty se objevují od července do září a mají bílou, růžovou, fialovou nebo červenou barvu. Je částečně opadavý a mrazuvzdorný. Vyhovuje mu mírně zásaditá vápnitá půda. (Zdroj: https://www.hobbykuk.cz/zahrada/nejlepsi-popinave-rostliny-na-plot-pergolu-i-fasadu/4743/)