Zdroje: prima-receptar.cz, sazenicka.cz

Bylinky jako zbraň proti slimákům

K odpuzení slimáků ze zahrady nebo alespoň záhonů či konkrétních rostlin lze přistoupit mnoha způsoby. Je ovšem vhodné nespoléhat jen na jeden, ale kombinovat minimálně dva.

Mezi jednoduché a částečně funkční patří nejen různé bariéry, ale také odpuzovače. Slimáky můžete zkusit vystrnadit pomocí bylin a různými přírodními vůněmi například v podobě postřiku, ale také doprovodné výsadby.

Jak na slimáky bez chemie? Podívejte se v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Doprovodná výsadba proti slimákům

Stejně tak, jako slimáci milují vaši zeleninu, a především mlaďoučké šťavnaté listí semenáčků a sazeniček, nesnášejí jiné vůně z rostlinné říše. Do této kategorie patří mnohé rostliny, které díky obsahu výrazných terpenů slimákům nevoní. Mezi takové například patří fenykl a rozmarýn, ale také cibule a česnek, pažitka, máta, muškáty či náprstníky.

Tyto rostliny se doporučuje sesadit společně s pěstovanou zeleninou, což se nazývá doprovodná nebo společná výsadba. Jde o techniku, kdy se kombinuje výsadba druhů, které si svojí blízkostí vzájemně napomáhají. Nemusí jít jen o ochranu před škůdci, ale také zajištění živin, opory nebo opylení, které nabízejí různé kombinace rostlin.

Na slimáky platí i repelentní spreje

Úspěch byste patrně slavili i s pelyňkem, šalvějí, majoránkou či levandulí. I tyto rostliny silně odpuzují slimáky a osvědčily se na výrobu domácích postřikových repelentů.

Výroba postřiků není náročná. Použít můžete čerstvé i sušené byliny. Doporučuje se i kombinace více druhů repelentních bylin. Dvě hrsti nasekaných bylin povařte v jednom litru vody, nechejte vychladnout, sceďte a naplňte do postřikovače. Za počasí bez větru a mimo hlavní polední hodiny důkladně postříkejte sazenice, ale i záhon a jeho okolí.

Alternativou je také použití esenciálních olejů. Do litru vody stačí jen několik kapek oleje, případně i dvě kapky mycího prostředku, který olej pomůže ve vodě rozpustit. Postřiky je potřeba opakovat, především pokud často prší. Lépe se proto hodí například do skleníků a fóliovníků.

Související články