Zdroje: www.rady-navody.cz, www.nkz.cz, www.veselebydleni.cz, www.nasezahrada.com

Domácí výroba

Domácí postřiky jsou kapitolou samy o sobě. Někteří chodíme do velkých řetězců, kde pátráme po tom, co zabere nejlépe. Jiní naopak dáme přednost malým zahradnictvím či prodejnám květin, kde se snažíme vymámit rady z oborníků. A přitom si můžeme ten nejlepší, nejlevnější a stoprocentně a rychle účinný postřik vyrobit sami doma.

K výrobě postřiku nám stačí jen běžná kuchyňská sůl, ocet a saponát.

Nevěříte? Vyzkoušejte

Nic víc nepotřebujete, výroba je super rychlá, vše navíc máme doma. Na výrobu třísložkového prostředku na plevel vám stačí necelé tři minuty.

Potřebujete:

  • 4 l octa
  • 1/4 šálku obyčejného Jaru nebo jakéhokoli saponátu,
  • 2 šálky soli
  • láhev s rozprašovačem

Množství jde poměrově upravit, protože se liší podle toho, zda plánujete stříkat celou zahradu nebo dva truhlíky na balkoně. Všechny ingredience v naprosto libovolném pořadí smíchejte, nejlépe ve velkém kyblíku nebo nádobě, abyste mohli sůl ode dna dobře promíchat.

„Já osobně bych doporučil nejprve nasypat na dno nádoby sůl a poté ji zalít octem, v němž se snadno rozpustí. Sám tento postřik doma na balkoně používám. Ideální je nádobou pořádně zatřepat, pokud připravujeme postřiku větší množství, stačí jen zamíchat. Důležité je, aby se sůl rozpustila. Čekat na důkladné rozpuštění soli se vyplatí klidně i hodinu. Poté už můžeme přidat Jar,“ říká domácí kutil a milovník zahradničení, Jan Brousek.

Funguje do (roka ne!) a do dne

Účinek doma vyrobeného postřiku uvidíte už za 24 hodin, i když u některých rostlin jej bude potřeba ještě opakovat. Důležité je aplikovat postřik pozorně a nezasáhnout oči ani jiný cíl, pokud nechcete, aby ve stejné době uhynul. Mluvíme samozřejmě o rostlinách.

Nejlepší je stříkat za slunečného dne, tedy ne ráno a večer, kdy obvykle děláte zálivku.

A nebojte, na vaše domácí mazlíčky tento postřik fungovat nebude – nic se jim nestane, a to ani kdybyste postřik aplikovali denně. Dokonce ze zahrady ani neodeženete obtížný hmyz nebo včely.

Boji s plevelem zdar!