Zelenina a květiny na našich zahradách, podobně jako pokojové rostliny, jsou v průběhu roku napadány nejrůznějšími chorobami a škůdci.

Mezi nejčastější škůdce patří mšice, molice, smutnice, nejrůznější druhy roztočů a svilušky. Tento hmyz napadá rostliny, živí se jejich rostlinnými šťávami, vysává jejich listy a tím způsobuje deformace a postupné usychání listů, což může rychle vyústit k odumření celé rostliny. Nejen tyto druhy savého hmyzu, ale také jejich housenky napadají plody a úrodu ničí.

V zahradě nejde ale pouze o tyto živočichy. Rostliny, keře i ovocné stromy jsou ohroženy nejrůznějšími plísněmi, chorobami a houbami. Mohou mít podobu bílého práškovitého povlaku či hnědých rozsáhlých skvrn na listech. Tyto choroby rostliny oslabují, omezují jejich fotosyntézu a tím zhoršují dýchání. Rostlina je tak ohrožena na životě.

Jak proti škůdcům, tak proti chorobám je třeba zasáhnout.

Chemické prostředky však nahradí roztok, který si vyrobíte snadno sami doma. Jak na to? Podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Není soda, jako soda

V běžném životě se setkáváme nejčastěji se dvěma druhy sody: se sodou jedlou a sodou práškovou (na pečení).

Jedlá soda (soda bikarbona, hydorgenuhličitan sodný) je alkalická sůl, která se používá v potravinářství a její hlavní schopností je uvolňovat oxid uhličitý, což přispívá ke kynutí těsta. Co je ale důležité. Má antibakteriální a antiseptické účinky! Má velké použití v domácnosti jako dezinfekční a čisticí prostředek.

Prášková soda, také prášek do pečiva, není na rozdíl od jedlé sody jednotlivou látkou, ale je směsí několika látek. Také se používá v potravinářství a sodu bikarbonu nahrazuje.

Postřik vyrobte z bikarbony

Abyste si vyrobili skutečně funkční a účinnou náhražku průmyslových chemických prostředků k ochraně vašich rostlin, musíte si ji vyrobit z jedlé sody – sody bikarbony.

Jak na to?

Budete potřebovat vodu, sodu, stolní olej a tekuté jádrové nebo kastilské mýdlo. Do 1 litru vody přidejte 2 – 3 lžičky sody bikarbony, 1 lžičku oleje a 2 – 3 kapky tekutého jádrového mýdla. Důkladně promíchejte! Vzniklou směs nalejte do postřikovače a znovu důkladně promíchejte. Rostliny pak tímto roztokem pravidelně stříkejte. Vždy nezapomeňte protřepat. Zbavíte rostliny jak škodlivého hmyzu, tak houbovitých i virových chorob.

Doporučení: postřik aplikujte, když není sluneční úpal. Obyčejnou vodu nahraďte výluhem z bylinek, které savý hmyz nenávidí a které mají antiseptické účinky. Použít můžete tymián, levanduli, mátu, řebříček, přesličku rolní nebo kopřivu.

Související články

Zdroje informací: www.youtube.com