Zbytky mýdel vám mohou posloužit nejen jako veliký pomocník v domácnosti, ale dají se také skvěle využít na zahradě. Vyhnete se tak zbytečnému utrácení za chemické prostředky, a především budete šetrní k přírodě. Mýdlo je totiž nejlepší přírodní pomocník, který vám pomůže hlavně v boji s mnohými obtížnými škůdci.

Použijte správné mýdlo

Na zahradu byste měli upotřebit mýdlo bez parfemace a přidaných chemických látek. Jedním z nejlepších je mýdlo jádrové, ale velice vhodné je i mýdlo kastilské. Přírodní mýdla totiž většinou obsahují pouze rostlinné oleje, vodu a často i jedlou sodu. Jejich složení je tak pro mnohé rostliny podstatně šetrnější. Použít však můžete jakákoliv ostatní mýdla.

Škůdce mýdlo odpuzuje

Mýdlo sice škůdce přímo nehubí, ale je pro ně velmi nepříjemné. Nesnáší především jeho aroma, a proto se mu vyhýbají velkým obloukem. Pokud jsou již některé plodiny napadené, predátoři je většinou dost rychle opustí. Mýdlo si tak hravě poradí se mšicemi, housenkami, molicemi i slimáky. Stačí si vždy vyrobit jen ten správný odpuzující prostředek.

Mýdlo funguje i na myši

Pokud vás na zahradě žádní škůdci netrápí, můžete zbytky mýdel využít jako ochrannou prevenci. Nalámejte nebo nasekejte zbytky na malé kousky a vložte je do menších prodyšných látkových sáčků. Stačí je zavázat k malým tyčkám, které nainstalujete v blízkosti záhonů s pěstovanými plodinami. Bude se z nich linout vůně, která případné škůdce s jistotou odradí. A funguje to i na myši!

Vyžeňte škůdce nastrouhanými mýdlovými hoblinami

Další způsob použití je vhodný, když už se vám škůdci na nějaké rostlině zabydleli. Jednoduše zbytky mýdla nastrouhejte na hrubém struhadle a nasypte je přímo do záhonu do okolí napadených rostlin. Díky pravidelné zálivce, kdy se mýdlo dostane do kontaktu s vodou, bude jeho účinnost mnohem intenzivnější. Během několika dní si budete moci všimnout, že škůdci jsou dozajista na ústupu.

Vyrobte si univerzální postřik

Nastrouhané mýdlo rozpusťte v 1 litru vody a pro jeho posílení do něho můžete přidat esenciální olej například z citrusů, hřebíčku, máty nebo levandule. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem a aplikujte každé 3 dny na napadené rostliny.

Speciální roztok na mšice a roztoče

Protože mívá tento druh hmyzu tělo pokryté tenkým chitinovým krytem, je na ně mýdlo to pravé ořechové. Mýdlový roztok je totiž natolik viskózní, že dokáže ucpat hmyzu průduchy a zanedlouho uhyne. Do 10 litrů vlažné vody nasypte 300 g mýdla a nechte jej pečlivě rozpustit. Postřik aplikujte každý den, nejlépe hned po ránu.

Mýdlo vás zbaví i housenek

Housenky jsou pro každého zahradníka katastrofou, proto je vyžeňte co nejdřív, než vám doslova a do písmene schroustají celou úrodu. Vyrobte si účinnou směs z 50 g strouhaného mýdla, 1 hrsti sušeného heřmánku nebo tabákových listů a 10 l vody. Aplikujte jako postřik každých 7 dní minimálně třikrát po sobě.

Mýdlový postřik na houbová onemocnění

V případě, že napadne vaše papriky, cibuli, jahody nebo třešně známá houba Botrytis cinerea, opět vám pomůže mýdlo. Jedná se o šedou hnilobu, která se projevuje lehkým prašným šedavým povlakem. Rozpusťte 10 g nastrouhaného mýdla v 1 ml vody a přidejte 3 rozmačkané stroužky česneku. Roztok pak aplikujte dvakrát za měsíc na inkriminovaná místa.

Chraňte před nečistotami i své ruce

Nechcete mít po práci na zahradě zbytky špíny pod nehty? I v tomto případě se vám hodí zbytky mýdel. Stačí, když si kousky mýdla vetřete pod nehty a hlína nedostane šanci se vám pod ně dostat. Mýdlo vám samozřejmě poslouží po náročné práci i k pohodlné dezinfekci rukou.

Zdroje: www.gardenex-cs.decorexpro.com, www.chalupari-zahradkari.cz, www.adbz.cz