Potager ve francouzštině označuje zeleninovou zahradu. Ovšem vžité je toto pojmenování pro výsadby sice jedlé a užitkové, ale zároveň navýsost estetické. Ostatně, Francouzi si na ornamentální zahrady potrpěli vždy – a proč je nevytvořit i ze zeleniny. Právě oni ji klidně sázeli i do honosných zámeckých zahrad - a ostudu zde rozhodně nedělala.
Je totiž nejen chutná, křupavá a zdravá, ale může být i velmi pohledná. A pokud její přirozený půvab využijete v promyšlených kombinacích, potager je na světě. Může mít nesčetně podob a odpovídat tak vašemu vkusu a stylu – být symetricky uspořádaný, nebo uvolněný s prolínajícími se druhy zeleniny, květin i bylinek.
Barvy a tvary zeleninového záhonu
Pokud si přejete potager pohledný po celou sezonu, vyplatí se sestavit jej převážně z druhů zeleniny, které lze sklízet postupně a stále vypadají pěkně – například listové saláty, které netvoří hlávky, ale růžice, a které můžete neustále od krajů otrhávat a ony dorůstají. Nebo výhonkové brokolice, které lze rovněž sklízet opakovaně. Skvěle poslouží také vytrvalé mangoldy, které lze postupně seřezávat a nabízejí odrůdy opravdu nádherných barev.
Ozdobná pažitka, papriky i lilky
Právě zajímavě zbarvené a tvarované odrůdy jsou pro dekorativní výsadby ideální. Velmi atraktivní je též orientální listová zelenina v různých druzích a varietách, například mizuna, mibuna a další. I tyto rostliny můžete postupně seřezávat nebo otrhávat a listy budou dorůstat. Okouzlující je i kvetoucí pažitka. A mimořádně ozdobné jsou mnohé papriky, především chilli odrůdy, jejichž plody během zrání mění barvy a listy mohou být nejen svěže zelené, ale také temně purpurové. A jistě objevíte i mnoho dalších druhů zeleniny, které vás potěší nejen na talíři...
Tipy:
Zeleninové výsadby můžete doplnit aromatickými bylinkami a jedlými letničkami, jakými jsou měsíček, drobnokvětý aksamitník, macešky či lichořeřišnice – keříčkové letničky záhon krásně obroubí, pnoucí zase vytvoří ozdobu na plůtku či opoře z proutí.
Výhodné je dosazování předpěstovaných sazeniček, které zaplní prázdné místo po sklizené plodině mnohem dříve.
Související články
Zdroj: časopis Receptář, bbg.org, depuismonhamac.jardiland.com