Rostliny do potoka a na jeho břehy

Ušetřete si práci a do okolí potoka nevysazujte stromy a keře, kterým opadává pravidelně velké množství listů. Pak byste museli na podzim nad potok natahovat záchytnou síťku. Volte častěji jehličnany, které vodu neznečistí tolik, jako listnaté stromy

Přiklánějte se k tomu, jakou vodu v potoce využíváte. Voda dešťová je považována za měkkou vodu, zatímco voda z vodovodního řadu spíše za tvrdou vodu.

Některé rostliny je možné vysazovat i do spár mezi kameny, kde jim vláhu bude poskytovat voda rozstřikující se z toku po okolí.

Do tůněk spojených s potokem lze vysazovat i lekníny (Nymphaea), které u nás rostou ve dvou druzích – leknín bílý a leknín bělostný.

Prustka bahenní (Hippuris vulgaris) roste většinou ve stojatých vodách, dá se ale vysadit i do tekoucích vod. Má ráda zásadité podmínky.

Vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata), ďáblík bahenní (Calla palustris) a žabník jitrocelový (Alisma plantago-aquatica) jsou menšího vzrůstu, a tak se v jednom prostředí snesou dobře. Vysazují se s dostatečným prostorem ve svém okolí a v průběhu roku se kontrolují, aby některý druh svými šlahouny nebo odnožemi nezačal zabírat příliš mnoho místa.

Do okolí potoka se velmi dobře hodí například žluťucha orlíčkolistá (Thalictrum aquilegifolium) kvetoucí od června do července fialovými, růžovými nebo bílými květy. Vytváří velmi poutavá zákoutí při společné výsadbě s kosatci a trávami.

Řezan pilolistý (Stratiotes aloides) miluje slunečná stanoviště ve stojatých anebo pomalu tekoucích vodách. V mělčinách se ukotví ve dně pomocí svých dlouhých kořenů. Vyhovují mu vápnité na živiny bohaté půdy.

Ideální situací je, když můžete v zahradě využít přirozeně tekoucí vodu v přírodním potoce.

Další rostliny vhodné do potoka a jeho okolí

Příklady kyselomilných rostlin: ostřice vyvýšená (Carex elata), upolín nízký (Trollius pumilus), violka bahenní (Viola palustris), bezkolenec modrý (Molinia caerulea), sítina rozkladitá (Juncus effusus), záběhlík bahenní (Comarum palustre), ostřice štíhlá (Carex gracilis), pomněnka bahenní (Myosotis palustris).

Příklady rostlin vápnomilných: vodní mor kanadský (Elodea canadensis), růžkatec ostnitý (Ceratophylum demersum), pomněnka trsnatá (Myosotis caespitosa), šmel okoličnatý (Butomus umbelatus), stolístek vodní (Myriophyllum aquaticum).

Rostliny k potůčkům a tůňkám nevhodné

Některé rostliny mají mimořádnou schopnost rozrůstat se a následně utlačovat jiné druhy. Obvykle, i když je vysadíme do speciálních výsadbových košíků, stejně jejich oddenky prorostou a začnou zaplňovat i okolní prostor. Navíc to jsou nejčastěji ty nejméně zajímavé vodní rostliny. K těmto rostlinám patří zblochan vodní (Glyceria maxima), orobinec širokolistý (Typha latifolia), rákos obecný (Phragmites australis), pryskyřník veliký (Ranunculus lingua) a metlice trsnatá (Deschampsia caespitosa).

Vždy se vyplatí vodní prvky v zahradě pravidelně kontrolovat a zaměřit se přitom na invazivní rotliny, které mohou prorůstat mezi ostatní druhy. Jejich růst omezíme, oddenky zkrátíme a necháme kolem nich dostatek volného prostoru.

Působivé květiny pro okolí potoka

Abychom si užili také dostatek kvetoucích rostlin, můžeme do okolí potoka vysadit například kyprej vrbici (Lythrum salicaria). Tato rostlina miluje mokrá a vlhká stanoviště, snese i mírné zatopení, pokud nepřesáhne výšku 15 cm. Kvete nádherně růžovými až purpurově červenými květy a není náročná na péči. Díky množství nádherných květních lat upoutá na první pohled. Další působivou rostlinou plnou barevných květů je lobelka Lobelia cardinalis a Lobelia fulgens. Dorůstají na výšku mezi 50 - 90 cm a okouzlí nás jasně červenými a šarlatovými květy. Obě milují slunečná a zároveň vlhká místa. Do blízkosti vodních ploch v zahradách se také dobře hodí pěkně kvetoucí šuškarda (Liatris). Podle odrůdy mohou rozkvétat šuškardy světle fialovým, bílým, růžově purpurovým nebo karmínově červeným květem. Kvetou od července až do října.