Praskání rajčat je způsobeno fyziologickými příčinami. Nejedná se tedy o žádnou chorobu, při níž jsou původci viry, bakterie, houby nebo škůdci. Rozpukaná rajčata neztrácejí svou chuť. Proto se dají bezpečně konzumovat. Plody by však měly být zavčas sklizené a okamžitě zpracované. Rána je totiž citlivá na napadení plísní.

Mohou za popraskaná rajčata zahradníci?

Ano i ne. Hlavní příčinou je nepravidelná závlaha. Pokud po období sucha následuje silná a vydatná zálivka, rostlina se s nadměrným přísunem vody nedokáže vyrovnat a dochází k popraskání pletiv. V tomto případě jsou postižené plody. Nadměrná zálivka však může být způsobena i delšími a vydatnými dešti, ne pouze dobrou vůlí zahradníka, který chce své úrodě dopřát dostatečné množství vody.

Odrůdy odolné proti praskání

Nejčastěji praskají výnosné odrůdy, zvláště F1 hybridy. Méně náchylné jsou např. Bejbíno, Tipo, Toríno, Parto, Strillo, Dafne, Orfea, Orkado, Start, Partner. Roli hraje také způsob pěstování. Plody venkovních rostlin puknou častěji než ty, které jsou pěstované ve sklenících. Nezřídka také plody rostlin pěstovaných v truhlících nebo pytlích.

Jak zabránit prasknutí rajčat

Zde je několik hlavních tipů:

Včasná sklizeň je základ

Plody nenechávejte na rostlinách zbytečně dlouho s touhou, že ještě dozrají a budou více sladké. Jakmile jsou zralé, ihned je skliďte. Kontrolujte také předpověď počasí. Pokud se blíží bouřka nebo liják, všechna červená rajčata skliďte.

Mulčujte

Nejlepší způsob, jak udržet vlhkost půdy, je mulč. Použít můžete suché listy, kokosovou slupku, dřevěnou štěpku nebo slámu. Mulč omezí vypařování vody i při vysokých venkovních teplotách.

Pravidelně zalévejte

Nikdy nenechte půdu úplně vyschnout. Zalévejte pravidelně, i když meteorologové straší deštěm. Za velmi teplých dnů zavlažujte dvakrát denně. Ráno a večer. Vodu aplikujte ke kořenům, ne přes listy. Zabráníte tím napadení plísně bramborové (Phytophthora infestans).

Rostliny pravidelně hnojte

Pokud je vaše půda bohatá na dusík, dopřejte jí hnojivo, které má nízký obsah dusíku a vysoký obsah fosforu, např. 5-10-5 nebo 5-10-10. Naopak, chybí-li vaší půdě dusík, použijte hnojivo 8-8-8 nebo 10-10-10.

Zvyšte příjem boru, dusíku, draslíku a vápníku

Podle studie z roku 2003, publikované v Journal of American Society for Horticultural Science, tyto prvky zvyšují kvalitu plodů a eliminují jejich praskání. Skvělým zdrojem těchto živin je hnojivo z vaječných skořápek.

Zdroj: balconygardenweb.com, www.zahrada-centrum.cz