Co je jasmín vlastně zač?

To není zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Ten skutečný jasmín totiž není jen jeden, a to ještě ani nemluvíme o jasmínu nepravém. Pravý jasmín je příslušníkem skupiny druhů z čeledi olivovníkovitých. Jedná se o keře a popínavé rostliny, které původně rostly v Eurasii a Oceanii v oblastech s teplým klimatem – tropickým a subtropickým. Postupně se ale začaly pěstovat v řadě dalších oblastí, včetně Středomoří a arabských zemí.

To, co tuto skupinu rostlin proslavilo, jsou její květy. Vzhledově nebývají nápadné – přecházejí od bílé po nažloutlou barvu, výjimečně i k růžové. Nezaměnitelná je ovšem jejich vůně, intenzivně květinově sladká. Právě vůně udělala z jasmínu rostlinu tak důležitou, že tomu odpovídá i jeho jméno – pochází totiž z perského Yasameen – to znamená „Boží dar“. K nejznámějším druhům jasmínu patří jasmín pravý a jasmín arabský.

Jasmín pravý (Jasminum officinale)

Národní květina Pákistánu, zvaná také letní jasmín, kvete bílými hvězdičkovitými květy, kterými provoní letní noci. Přestože pochází z oblasti střední Asie, V arabských zemích se již pěstuje odedávna. Odtud se rozšířil do Evropy, pravděpodobně přes Sicílii. Bocccaccio ho zmiňuje v Decameronu jako „rostlinu společně s růžemi popínající zdi“.

Jasmín arabský (Jasminum sambac)

Navzdory názvu „arabský“ ani tento jasmín nepochází z arabské oblasti. Původem je ze středního Východu. Odtud se rozšířil do Persie a Arábie a posléze i do mnoha dalších zemí světa. Právě tento druh jasmínu dává vůni jasmínovému čaji i jasmínovým parfémům.

Jak vidno, jasmín je rostlina teplomilná a u nás ve volné přírodě nepřezimuje. Ani tak se ale jeho pěstování nemusíme vzdávat – dá se totiž pěstovat jako poměrně nenáročná pokojová rostlina.

Jasmín, který nevymrzne

Chceme-li pěstovat jasmín na zahradě, s pravým jasmínem se nám to nepodaří. Je tu ale možnost zvolit odolný jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum), jehož vůně sice není tak omamná, ale dokáže nás potěšit jasně žlutými květy již koncem zimy.

Nepravý jasmín

Často bývá za jasmín zaměňován keř zcela odlišný – pustoryl (Philadelphus). Ten patří do čeledi hortenziovitých a s pravým jasmínem není příbuzný. Jeho vůně se však té jasmínové podobá. A jeho velikou předností je mrazuvzdornost. Díky tomu zdobí pustoryl mnoho českých zahrad i parků. Pustoryl není jediným nepravým jasmínem – v různých zemích světa se jako nepravý jasmín označuje například mandevilla, gardénie.