Ta pravá jedlá mochyně

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je krásná a mohutná, bohatě větvená letnička. Když jí dopřejeme teplé místo a výživnou půdu, odmění se spoustou zdravých plodů výjimečné, osvěžující chuti. Jak postupně dozrávají – což poznáme dle oranžové barvy plodu a suchého měchýřku kolem - můžeme jimi zdobit dezerty, koktejly, nebo je mlsat jen tak. Stejně jako papriky a lilky nesnese mráz, ven ji sázíme až pominou poslední mrazíky. V té době můžete sazeničky zakoupit – ale nejsou ani zdaleka tak běžně k dostání, jako třeba rajčata nebo papriky. Jedlá mochyně se pěstuje podobně jako papriky, a to včetně předpěstování sadby. Pozor však na záměnu s okrasou trvalkou, mochyní židovskou třešní, jejíž plody v zářivě oranžových "lampioncích" jsou nejedlé až jedovaté. K záměně bohužel došlo i v zavedených semenářských firmách – ze semen údajné mochyně peruánské vyrostly židovské třešně. Sběr vlastních semen se u tohoto druhu obzvlášť vyplatí – ovšem pouze z dokonale vyzrálých plodů.

Semínka vyséváme do jemného substrátu a zasypeme jen tenkou vrstvou zeminy nebo ještě lépe lehounkého vermikulitu. ke klíčení vyžadují teplotu nad 20 °C, teplota kolem 25 °C je ještě lepší. Zavlažujeme je rosením. Příznivé mikroklima zajistí miniskleníček, průsvitné kelímky nebo folie, ovšem jakmile vyklíčí, je třeba semenáčkům dopřát i dostatek vzduchu. Poté, co vytvoří nejméně dva pravé (nikoli děložní) lístky, přesadíme je do samostatných květináčků, aby měly prostor.

Sazeničkám dopřejte co nejvíce světla, aby se nevytahovaly a byly zdravé a silné. Ideální je jižně nebo východně orientované okno. Neubírejte jim světlo záclonou ani zaprášeným sklem. Dokonalý komfort rostlinkám poskytne zářivka s denním spektrem, určená pro pěstování rostlin.

Měsíční jahody pro krásu i užitek

Měsíční jahůdky jsou pohlednou, vytrvalou půdopokryvnou rostlinou, která po celé léto plodí drobné, ale velmi chutné a voňavé plody. Vhodné jsou i do nádob. Díky předpěstování ze semen nehrozí zavlečení virových chorob, které jahodníky občas trápí – osivem nepřenášejí. A díky včasnému předpěstování se plodů dočkáme již tuto sezónu.

Drobounká semena do substrátu jen zatlačíme dlaní nebo plochým prkénkem, nezasypáváme je a zavlažujeme jemným rosením. Před výsevem je můžeme smísit s vyschlou kávovou sedlinou a směsí poprášit povrch substrátu – pomůže nám to sít méně hustě. Klíčí nejlépe při teplotě 20-25 °C, později sazeničkám stačí teplota okolo 15 °C. Na rozdíl od teplomilné plodové zeleniny můžeme sazeničky vysazovat ven již v dubnu nebo počátkem května.

Tipy pro pěstování ze semen

  • Použít můžeme lehký substrát pro množení a výsevy, nebo si substrát z listovky, prosátého kompostu a perlitu či vermikulitu připravit (pro zahradníky dbající na přírodu má domácí substrát kromě finanční úspory výhodu především v tom, že neobsahuje rašelinu).
  • Dostatek světla budou mít sazeničky těsně u jižně či východně orientovaného okna bez záclony, ideální je přisvěcování zářivkou či výbojkou s denním spektrem.
  • Vzcházející semínka opatrně rosíme rozprašovačem, ideální je v teple odstátá měkká voda.
  • Jednou za týden je můžete spolu se zálivkou přihnojit slabým roztokem hnojiva. Zatímco na zahradě je s ohledem na zdraví půdy lepší hnojit organicky, při předpěstování v květináčích se dobře uplatní i hnojiva minerální, neboť kopřivový výluh touto dobou po ruce nemáme, snazší je rovněž dávkování – stačí dodržet návod.
  • Výsevy přikryjeme perforovaným průsvitným poklopem nebo fólií, aby měly příjemné mikroklima. Vzcházející semenáčky vlhký a teplý vzduch ocení, ale je třeba i mírně větrat a dopřát jim čerstvý vzduch, aby je nenapadly houbové choroby.