V zahrádkářských potřebách jsou k dostání rašelinové tablety (jiffy), méně často i kostky z kamenné vaty nebo kokosových vláken, které nabízejí velmi snadné předpěstování sazeniček. Semena vložíme do prohlubně v tabletě a udržujeme vlhké. Až nastane čas pro přesazení, jednoduše je celé zasadíme do většího květináčku. Výsev i následná péče jsou velmi jednoduché, téměř však mizí jedna z výhod pěstování od semínek, a to finanční úspora. Výhodou je, že jsou tablety často nabízeny v setu i s pokojovým miniskleníčkem, který pěstování usnadní – rozmanité kryty však můžeme použít i při jiných způsobech předpěstovávání.

Domácí výsevný substrát

Sazeničky lze snadno pěstovat i v substrátu. Pokud víme jak na to, přesazování je skoro stejně snadné jako u tablet. Použít můžeme lehký substrát určený pro výsevy, nebo připravit vlastní – ideální je jemná listovka z dokonale zkompostovaného listí s příměsí jemně prosátého, vyzrálého kompostu. Je důležité používat kompost zralý, ve kterém již doběhly rozkladné procesy, který má tmavou barvu, jemnou strukturu a voní lesem. (Surový kompost, který ještě zcela rozložený není, je skvělou vzpruhou pro půdu i větší rostliny, ale klíčení semen neprospívá).

Využít lze i kvalitní, jemně prosátou zahradní zeminu (například z krtinců), vylehčenou perlitem nebo vermikulitem. K vylehčení poslouží i písek, ale rostlinky nebude tak snadné přesazovat. Domácí substrát můžeme zbavit zárodků plísní a semen plevelů sterilizací - půl hodiny při teplotě 200°C nebo 15 minut při plném výkonu v mikrovlnné troubě. Na druhou stranu, většina semenáčků si s půdní mikroflórou poradí.

Provzdušnění pomocí pufovaných hornin

Perlit (pufovaná sopečná hornina) či vermikulit (pufovaný minerál podobný slídě), které substrát provzdušní, umí nasávat vodu a brání tak přemokření i rychlému vysychání, můžeme přimísit do substrátu, nebo ho nasypat do sadbovačů jako spodní, drenážní vrstvu. Vhodný je rovněž jako svrchní vrstvička na zasypání semen – drží vlhkost ale propouští i vzduch a semenáčky ho velmi snadno nadzdvihnou.