Mezi velmi oblíbené orchideje pěstované v bytech patří Phalaenopsis, česky zvaný můrovec. Většina jeho druhů patří mezi tzv. epifytické rostliny. Tedy takové, které sice žijí na jiných rostlinách (např. na větvích mohutných stromů), ale vyživují se samostatně. To znamená, že žádným způsobem neparazitují. Tyto orchideje stačí přesadit 1x za tři roky. Zvlášť, pokud je pěstujete v průhledném květináči, můžete dobře pozorovat i jejich kořenový systém. V jejich případě vůbec nevadí, když je květináč kořeny zaplněný.

Nač dát při přesazování orchidejí pozor?

Rostlinu opatrně vyjmeme z původního květináče a z kořenů odstraníme starý substrát. Obvykle se skládá z hrubých částic borové kůry doplněných kokosovým vláknem a mechem. Právě hrubost substrátu umožňuje, aby rostlina mohla kořeny dobře dýchat a nedocházelo k jejich zahnívání.

Opatrně můžeme odstranit (zastřihnout) pouze zaschlé části kořenů. Ostatní ponecháme a vůbec nevadí, pokud budou někde z květináče vyčuhovat. Rostlinu vysadíme do květináče s trochu větším průměrem. Prostory mezi kořeny opatrně vyplníme substrátem, ten však nijak nestlačujeme. Buď si můžeme připravit substrát vlastní a nebo využít nabídky specializovaných prodejen, které nabízejí speciální substráty určené pro pěstování orchidejí. V tomto případě platí, že čím hrubší, tím bývá pro tento účel lepší.

Skoro jako v pralese...

Exotické orchideje patří k mimořádně oblíbeným květinám pěstovaným jako pokojové rostliny. Mohutné kmeny asi budeme do obýváku instalovat obtížně, ale původní podmínky růstu můžeme alespoň napodobit. Epifytické druhy orchidejí nemusíme totiž nutně pěstovat v květináči, ale můžeme je přichytit na kus dřeva (s kůrou nebo bez), vždy však bez chemického ošetření. S oblibou se k tomuto účelu používá hrubý korek, ale klidně můžeme sáhnout i po domácích dřevinách, třeba kusu kmene břízy. Jak ukazuje fotografie, můžeme zvolit i alternativní řešení v podobě střešní tašky. Orchidej ke zvolenému předmětu opatrně přichytíme. Jako velmi pružné a zároveň málo nápadné se osvědčily proužky nastříhané ze starých silonek.

Někdy je možné sehnat i speciální květináče či misky na pěstování orchidejí z neglazované hlíny. Poznáte je snadno podle větších otvorů po celém obvodu i ve dně. Zajímavě vypadají i orchideje umístěné v závěsných koších, ať už z bambusu, dřeva nebo drátu. Vždy ale pamatujte na to, aby měla voda možnost odtékat a nedocházelo k zahnívání kořenů. Kdo rád experimentuje, může některé druhy orchidejí pěstovat i v podobě závěsné mechové koule – kokedamy.