Mrazuvzdorné trvalky mráz nezahubí. Ovšem holomráz, při kterém nejsou chráněny sněhem, je nebezpečný i pro ně. Pomoc je snadná – štědrá podzimní nastýlka. Dobrou izolaci poskytuje sláma, seno, chvojí (například ze srpnového průklestu živých plotů) a spadané listy. Kořeny rostlin ochrání i vrstva kompostu.

Peřina z listí

Nejpřirozenější jsou peřiny z listí – materiálu, kterého máme na podzim dostatek. Na záhonech pod stromy je můžeme rovnou ponechat, stínomilným rostlinám milujícím humus svědčí. Přidat můžeme rovněž slámu. Trvalkám, kterým nevadí zimní vlhkost, taková ochrana svědčí a rovněž půdě prospívá. Chrání půdní mikroorganismy i žížaly a umožní jim pilně pracovat a tvořit humus i v zimě. V peřině z listí navíc najde zimní úkryt mnoho užitečných živočichů. Citlivé rostliny, jako jsou například hortenzie, před zimou ochrání poduška z listí vysoká až 40 cm kolem celého keříku, která zabrání omrznutí výhonů.

Jak připravit na zimu bylinky a štěrkové záhony?

Zatímco vláhomilným a na zimu zatahujícím rostlinám nastýlka z listí svědčí, suchomilným trvalkám (většině středomořských bylinek, některým trávám nebo skalničkám), které vyžadují propustnou půdu, by po navlhnutí mohla přikrývka z listí naopak uškodit. U nich pouze lehce nasteleme půdu, ale krčky rostlin nezahrnujeme. Pokud suchomilné rostliny pěstujeme ve štěrku, můžeme jeho vrstvu doplnit – půdu také zčásti ochrání a bude odvádět vodu od kořenových krčků. Jako dodatečná ochrana se hodí vzdušné chvojí nebo netkaná textilie, kterou však při oblevě odkrýváme. Chvojí je skvělá ochrana především pro stálezelené trvalky, které ubrání před vysušujícím mrazivým větrem. Ochranu ocení i dvouletky, které vytvořily listovou růžici a zjara od nich očekáváme růst a bohaté kvetení.

Oblíbená, ale citlivá pampová tráva bude vděčná i za rukávec z fólie, naplněný suchým listím a nahoře zavázaný – nesnáší kombinaci chladu a vlhka.

Stříhání necháme na jaro

Trvalky ani okrasné trávy na podzim zásadně nestříháme. I suché listy účinně chrání živý střed rostliny. A v zimě, ojíněné či zasněžené, navíc krásně vypadají. Stébla trav můžeme svázat k sobě.