Jistě jsou na vaší zahradě nebo balkoně rostliny, které lahodí vašemu oku, proto jste si je pořizovali. Dokážete se o ně ale řádně postarat? Zimování rostlin je důležitou součástí přípravy na zimu a má svá pravidla.

Jako každý rok, hrozí v zimním období holomrazy, které jsou schopné poškodit nadzemní části rostlin, ale i ty podzemní – kořenový systém. Většinou se s mrazem poškozenou rostlinou pak můžete rozloučit.

Přestože mají rostliny svůj přirozený ochranný mechanismus, měli bychom jim trochu pomoci, aby zimu přečkaly bez větší újmy.

Jaký vybrat materiál

Důležitou součástí prací je ochránit rostliny před mrazem, a to obalením vhodným materiálem. Dnes si můžete vybrat z různých variant:

Jutovina – používá se asi nejčastěji. Obalit s ní můžete rostliny v květináčích, klidně i celé, neboť jutovina propouští světlo.

Fólie bublinkatá – ta se využívá pro rostliny, které máte zasazené v květináčích a chcete si je uchovat na příští rok. Existují vytrvalé rostliny, které se zatahují do půdy, o tyto rostliny se nemusíte nijak starat. Ale ty, kterým zůstává část nad zemí, ty si zaslouží naši péči. Jednoduše obalte folií květiná. Na pohled nic moc, ale můžete to zachránit jutovinou. Květináč lze ještě podložit polystyrenem, aby izolace byla účinnější.

Bílá netkaná textilie – hojně využívaný materiál, který chrání před silným mrazem, ale také před vlhkostí a větrem. Ochrání rostliny před sluncem, ale zároveň k rostlině pustí dostatek světla.

Okrasné traviny svažte, aby se vlhkost nedržela v jejich středu a aby je nepolámal vítr.

Trávník bez listí

Hrabání nespadá do oblíbených činností, ale před zimou by na trávníku listí nemělo zůstávat. Jakmile ho tam necháte, začnou se pod ním dít věci! Trávník nemůže dýchat a neustálá vlhkost nahrává nejrůznějším chorobám.

Kompost, dar z nebes

Spíše dar z přírody. Komposty a kompostéry byly součástí zahrad vždy, ale v posledních letech se poptávka po nich zvýšila, což je samozřejmě dobrá zpráva, protože kvalitním kompostem žádná rostlina nepohrdne! V zimním období se nehnojí, tak máte poslední možnost rostlinám přilepšit. Za pěkného počasí naložte kompost do kyblíků nebo na kolečko a přihoďte ho ke stromkům.

Nemrzne? Zalévejte!

Hodně lidí si myslí, že když nastoupí zima, venkovní rostliny není potřeba zalévat. To je veliká chyba. Pokud delší dobu nepršelo a teplota nespadne pod bod mrazu, měli byste rostliny zalít alespoň jednou za dva týdny. Použijte k tomu vlažnou vodu a zalévejte přes den, kdy je nejtepleji.

Teplomilnější rostliny ukliďte před mrazem. Nejvhodnější stanoviště je skleník či zimní zahrada. Nezapomeňte rostliny občas zkontrolovat, jestli nejsou napadené nějakým škůdcem.

Zdroje: www.bydlimekvalitne.cz, www.receptyprimanapadu.cz