Slzovka je vynikající připravená nasladko i naslano.

Léčivá slzovka a recept na její přípravu

Potřebujete zlepšit stav pleti? Žádá si vaše tělo silný detox? Nebo byste jen rádi zařadili do svého jídelníčku nějakou novou zdravou potravinu? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet slzovku. Tato obilnina se dá pěstovat i v našich podmínkách. Při pravidelné konzumaci vylepší nejen stav pleti, ale i celkovou odolnost organismu.

Slzovka dostala také označení Jobovy slzy, kvůli tvaru svých semen.Slzovka dostala také označení Jobovy slzy, kvůli tvaru svých semen.Autor: kariphoto /Shutterstock.com

Oficiální název této obilniny je slzovka obecná (Coix lacryma-jobi), někdy označovaná jako slzovka porcelánová. I když její pojmenování není jednoznačné, jedno je zcela jisté, a to, že se jedná o superpotravinu, kterou využívali již kdysi dávno staří Egypťané, Palestinci i staří Řekové a cenili si jí natolik, že pro ně byla hlavní potravinou. Protože se asi nejvíce podobá ječmenu, často bývá označována jako perličkový ječmen. Semena slzovky připomínají svým tvarem opravdu slzy, a tak si tato na světě nejdéle pěstovaná obilnina vysloužila i pojmenování Jobovy slzy. Jedná se o jistou analogii tvaru slz se slzami trpícího biblického Joba. A protože je rostlina původem z tropických oblastí východní Malajsie a Asie, bývá také označována za bílou perlu východu.

Slzovka může dorůst až do výšky dvou metrů.Slzovka může dorůst až do výšky dvou metrů.Autor: PeingjaiChiangmai /Shutterstock.com

Silně přizpůsobivá a odolná rostlina    

Snad proto, že svým listovým a kolénkatým rozvětveným stonkem tak trochu připomíná slzovka bambus, má i velkou odolnost. Je to obilnina, která může dorůst až do dvou metrů a prostředí, v němž vyrůstá, se dokáže velmi silně přizpůsobit. Ideálním prostředím jsou pro ni mírně zavlažované půdy na slunných místech. Vyrovná se jak s jílovitým, tak lehkým písčitým prostředím, ale přežije i výrazně zamokřené půdy či půdy odlišného pH. Její listy jsou tmavě zelené, květy malé a nenápadné a plody jsou lesklé kuličky bílé barvy o průměru mezi 6 – 12 mm. Jedná se o jednoletku se silně klíčivými semeny. Ta jsou schopna do pěti měsíců po vysetí přinést velkou úrodu. Ony již zmiňované slzy jsou samičí květy vznikající ztvrdnutím pochvy listenů.  

 

Pícnina prvotně určená k výrobě mouky

Prvotně byla tato pícnina určena k výrobě mouky. Zatímco v Indii ji dnes hojně nahrazuje kukuřice, v Číně se slzovka hojně konzumuje v polévkách a často slouží i jako náhrada prosa. Pražením s cukrem vzniká oblíbená pochutina, loupaná pražená semena se melou a vzniká z nich kávová náhražka. V oblastech mírného pásu bývá slzovka pěstována jako ozdobná travina v zahradách. Stále více lidí si však slzovka získává jako významný detoxikační pokrm nebo léčivka, z níž se dají připravovat jak slané, tak sladké pokrmy. Jedná se o přirozeně bezlepkovou obilovinu, takže je vhodná i při celiakii nebo Crohnově chorobě.  

Součást očistných kúr a léčivka v jednom

Slzovka našla již dávno své uplatnění v Čínské medicíně. Ta z ní učinila uznávaný prostředek k nastartování organizmu zasaženého únavou a poruchami imunity. Dokáže chránit organizmus před zanesením odpadními nebo zhoubnými látkami. Podporuje funkci vnitřních orgánů, zejména jater a sleziny. Při onemocnění dýchacího ústrojí posiluje plíce, zbavuje tělo hlenu. Její užívání se doporučuje i při zánětech močového měchýře. Významným způsobem ovlivňuje vzhled pleti a chrání tělo před vznikem ekzémů, bradavic a akné. Nedoporučuje se pouze těhotným ženám a osobám, které akutně onemocněly chřipkou, angínou nebo jinou infekční nemocí.

Jak na přípravu slzovky

Obvykle již po několika dnech užívání se silné detoxikační účinky slzovky projeví na zlepšení kvality pleti. No řekněte, kdo by takový zázrak nechtěl vyzkoušet! Vzhledem ke své lehce nahořklé chuti se doporučuje konzumace slzovky společně s mrkví, červenou řepou, kukuřicí nebo dýní. Možná si ale oblíbíte její kombinaci s houbami. Doporučuje se užívat denně asi 2 vrchovaté polévkové lžíce slzovky. Její příprava je opravdu jednoduchá. Nejprve se má slzovka nechat 30 minut zalitá studenou vodou a poté se vaří asi hodinu. V tlakovém hrnci bude uvařená již za čtvrt hodiny. Umletá se používá k zahuštění omáček a polévek, či jako základ pomazánek. Jako odvar skvěle nahradí léčivý čaj. Jako příloha se doporučuje ve vařené formě přidaná například k rýži, bulguru nebo kuskusu. Uplatní se i v zeleninových salátech, v pečených plackách, v nákypech, připravená jako sladká rýže, nebo kaše. Můžete ji přidat i do mnoha dalších již hotových pokrmů.

Recept na rajsko-řepnou polévku se slzovkou 

Potřebné suroviny na 4 porce: 

3 mrkve, 1-2 červené brambory, 1 červená řepa, 1 rajče, 1 červená cibule, 2 lžíce rostl. oleje, 1,5 hrnku kokosového mléka, 1 lžička kari, 1 lžička čevené mleté papriky, 1 lžička soli, chilli podle chuti. Na ozdobení: 4 lžíce vařené loupané slzovky a pár snítek petrželky. 

Rajčatovo-řepná polévka se slzovkou vám jistě zachutná zvláště v chladných dnech. Při její přípravě začněte tím, že si nakrájíte 1 červenou cibuli a podusíte ji na rostlinném oleji. Poté přidejte na kostky nakrájené 1 – 2 červené brambory. Duste 3 minuty a pak zalejte šesti hrnky vody. Mezitím si nakrájejte na kousky 3 mrkve, 1 červenou řepu a 1 rajče. Jakmile začne polévka vřít, přidejte sůl, pepř, 1 lžičku kari, 1 lžičku mleté červené papriky a podle chuti a uvážení chilli. Po 25 minutách varu přilijte 1,5 hrnku kokosového mléka a po 10 minutách odstavte. Polévku rozmixujte na jemný krém, ozdobte sekanou petrželkou a doprostřed talíře nasypejte do každé porce po dvou lžících zvlášť doměkka uvařené slzovky.

Přejeme vám dobrou a zdravou chuť!