Letní počasí je pro pěstované rostliny nejen blahodárné, ale i nejnáročnější. Musejí se vyrovnat s horkem i suchem, poslední dobou i s náporem škůdců a nedostatkem živin. Dopřejte proto rajčatům energetickou bombu v podobě dokonalého přírodního hnojiva. Odměnou vám budou plné koše lahodných rajčat.

Každá složka plní svou specifickou funkci

Základ hnojiva tvoří kvalitní kompost a chlupy nebo vlasy, které obsahují významné látky, jako například keratin, dusík, sírany a minerály, které se díky pomalému rozkladu uvolňují pomalu a hnojivo má díky tomu dlouhodobý účinek. Drcené vaječné skořápky jsou perfektním zdrojem vápníku a výbornou prevencí proti hnilobám. Sedlina z čaje nebo kávy je skvělým zdrojem draslíku a fosforu.

A dřevěný popel? Je doslova nabitý minerály, hlavně draslíkem. Sušená vojtěška je také vzácnou přísadou, obsahuje totiž významné růstové hormony, které z vašich rajčat udělají dokonale šťavnatou dobrotu. Vojtěška je snadno dostupná například ve zverimexech. Králičí trus je výborným zdrojem užitečných dusičnanů a fosforečnanů.

Výroba domácího hnojiva

Potřebné ingredience
K výrobě domácího organického hnojiva budete potřebovat následně uvedené suroviny:

2 l kompostu
2 šálky králičího trusu
½ šálku nadrobno nastříhaných chlupů a vlasů
2 šálky sušených listů vojtěšky
1 šálek sušených rozdrcených vaječných skořápek
1 šálek usušené kávové či čajové sedliny
1 šálek dřevěného popela

Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny a větší uzavíratelnou nádobu. Vložte do ní odpovídající množství kompostu, králičího trusu, nastříhané chlupy a vlasy a vše řádně promíchejte. Následně přidejte ostatní potřebné přísady, tedy vojtěšku, vaječné skořápky, sedlinu a dřevěný popel. Směs opět důkladně promíchejte. A domácí hnojivo máte hotové k okamžitému použití. Samozřejmě ho můžete i skladovat na další použití.

Kdy a jak hnojivo využít

Tento druh organického hnojiva můžete použít při jakémkoliv přesazování rajčat, k pravidelnému sezónnímu hnojení, anebo jako tekuté hnojivo pro přihnojování. Jedenkrát týdně si z celkového množství sceďte přes sítko potřebnou dávku a rostlinu zalijte. Při přesazování rajčat přimíchejte k zemině ½ až 1 šálek hnojiva, a to podle velikosti dané sazenice.

Zdroje: www.homequestionsanswered.com, www.themeowplace.com, www.zahrada-radostin.webnode.cz