Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.zahrada-centrum.cz, hobbyrecepty.cz

Znáte chřestovníčka?

Chřestovníček liliový (Lilioceris lilii) je zhruba 6 milimetrů velký brouček rezavé barvy s černou hlavou a nožkama. Chřestovníčků je několik druhů, které se soustředí v okolí konkrétních rostlin, kde na listy a stonky kladou vajíčka. Vylíhnuté larvy se živí zelenými částmi rostliny, a pokud je chřestovníček přemnožen, pak může jít až o likvidaci zeleně. Poté, co jsou larvy dostatečně velké, dochází k zakuklení a přeměně na dospělce v půdě.

První generace nových dospělců se objevuje v červnu, druhá pak v červenci, někdy dokonce stihne brouk zplodit i třetí generaci v jedné sezoně. K přemnožení pak dochází následující jaro, kdy se líhnou potomci všech generací a larvy ve velkém spásají mladé rostliny.

Přírodní postřík na chřestovníčky

Chcete-li se zbavit chřestovníčka, pak bohužel není mnoho alternativ. Můžete se pokusit o sběr a mechanickou likvidaci brouků, vajíček i larev. V tom případě se vyzbrojte gumovými rukavicemi, kterými můžete rovnou hmyz drtit či alespoň sbírat a ničit jinak. Nicméně je to práce náročná a výsledky nejsou zaručeny. Chřestovníčci se umějí schovat nebo strnou a spadnou z rostliny do půdy, kde najdou úkryt.

Postřiky z kávy a vratiče jsou přírodní

Pokud se nechcete hned uchylovat k průmyslově vyráběné chemii, pak stojí za vyzkoušení káva. Obáváte-li se zvýšeného výskytu chřestovníčků, sbírejte kávové sedliny už v zimě a na jaře pak obsypejte rostlinou zbytky sušeného lógru. Během sezony pak můžete studenou kávu použít také jako postřik do manuálního rozprašovače.
Jiným přírodním způsobem je pak použití výluhu z vratiče. Vratič i káva mají silnou vůni, která by měla rostlinu pachově zamaskovat. Postřik neprovádějte kolem poledne, ale za slunečného a teplého počasí, kdy hmyz vylézá ven na rostlinu.

Na odvar z vratiče budete potřebovat 300 až 500 g čerstvého vratiče nebo 30 g sušené rostliny, kterou je nutné zalít litrem vroucí vody a nechat louhovat. Výluh se používá také proti padlí a nezapomeňte, že se před použitím ředí vodou 1:3.

Související články