Nejen pro náruživé zahrádkáře

Bezbariérovost areálu umožňuje zážitky opravdu všem – rodinám s malými dětmi, vozíčkářům i seniorům. V Garden Tulln si na své přijdou i ti, kteří žádnou zahradu nemají a chtějí si jen udělat pěkný výlet. Součástí areálu je i množství moderního zahradního nábytku, který je plně k dispozici návštěvníkům.

Nudit se tu nebudou ani děti. Je tu pro ně připraveno největší hřiště v Dolním Rakousku, kde nechybí lanová pyramida, obří velryby, vikingská houpačka. V přilehlém lese mohou zažít dobrodružství na přírodním hřišti plném kopců, dutin a houštin. Kromě rozsáhlých hřišť (10 000 m2) si užijí i při samotné prohlídce areálu. Největším lákadlo pro ně představují vodní prvky – malá jezírka a potůčky, užívají si i bosonohou stezku.

Zahradničení bez jedů, umělých hnojiv a rašeliny? Jde to!

Své brány Garden Tulln poprvé otevřela v roce 2008 a stala se tak nejstarší Ekologickou ukázkovou zahradou v Evropě. Je vlastně jakousi učebnicí pod širým nebem pro malé i velké na ploše 7 hektarů. Čeká na vás přes 65 výstavních zahrad: střešní zahrady, lezecká zahrada, přírodní lékárna, zahrada žížal, terasová zahrada, zahrada růží, zahrada na balkoně, houbová zahrada, zelená stěna, houbová zahrada. Ale je tu také třeba zahrada anglická, japonská či portugalská.

Od svého vzniku tu přivítali přes 2,4 milionu návštěvníků. Areál byl navržený tak, aby bylo možné co nejvíce využít místní materiály, včetně sběru dešťové vody. Mýtina se postupně proměnila v krajinářský park, který je od roku 2014 součástí sítě botanických zahrad.

Při péči o areál se dodržují všechna základní kritéria Přírodních zahrad:

  • bez „jedů“, tedy syntetických pesticidů
  • bez umělých hnojiv
  • bez rašeliny

Místo toho se hnojí kompostem a pro ochranu a posilování rostlin se využívají biologické prostředky. Tvůrci projektu se snažili, aby si návštěvníci mohli co nejvíce věcí prohlédnout velmi zblízka a pokud možno také osahat. A tak můžete nahlédnout do útrob kompostu, pozorovat hojně obydlené hmyzí hotely či posedět uvnitř skleníku.

Je libo rozhlednu nebo raději posezení u fontány?

Z 30 metrů vysoké rozhledny Baumwipfelweg je výhled nejen na výstavní areál, ale také na jeho blízké okolí – řeku Dunaj s lužními lesy, na obzoru zahlédnete i věže města Tulln. Za slunečného počasí můžete dokonce vidět Schneeberg či Ötscher. Stavbu, která se skládá z víceúrovňové rozhledny, schodišť a nástupišť, navrhl dolnorakouský architekt DI Ernst Maurer. Pokud nepoužijete výtah, pak vás čeká 201 kroků směrem vzhůru a stejný počet směrem dolů.

Putování zahradami můžete zakončit na dřevěné terase u leknínového rybníčku. Mimořádnou atmosféru podtrhuje hudební doprovod fotnány, která ožívá každou hodinu, poprvé 9:45.

Garden Tulln

Doporučená doba prohlídky je minimálně 1,5 hodiny, ale klidně tu můžete strávit celý den.

Tip redakce: pokud se do areálu vypravíte s dětmi, umožněte jim užít si zdejší lákadla na maximum. Počítejte s dostatkem času a zvolte oblečení vhodné na dobrodružné hry v terénu, včetně vody a bláta.

Jak se tam dostat?

  • Zahrada leží západně od města Tulln.
  • Před vchodem je možné zaparkovat automobily a kola, o kousek dál je i parkoviště pro autobusy.
  • Areál s více než 60 zahradami je přístupný denně od jara do podzimu (9-18 hodin), aktuální údaje najdete na oficiálním webu diegartentulln.at