Okenní truhlíky můžeme sazovat mnoha způsoby. Rozlišovat bychom měli především rostliny, které jsou určené do truhlíků na plném slunci a naopak do těch, které budou umístěny v polostínu nebo dokonce na stinném místě. Jako další kritéria výběru pak můžeme zohledňovat rostliny se silným nebo slabým růstem, vybírat můžeme také podle druhů nebo barev a v neposlední řadě i podle toho, zda chceme mít v oknech náročná nebo jednoduchá aranžmá.

Květiny pro stanoviště na plném slunci

Okna orientovaná na jih nemají ani trochu stínu po celý den. Na vrcholu léta zde může být slunce dokonce až příliš agresivní. Takové umístění dobře snášejí hlavně sukulentní a lehce dužnaté rostliny. Ideálně poskytněte rostlinám na jižním okně ze začátku alespoň zastínění.

Tip na osázení: gazánie (Gazania), osteospermum (Osteospermum ecklonis), hvězdička přímořská (Asteriscus maritimus), pařížská kopretina (Argyranthemum frutescens).

Rostliny pro slunná stanoviště

Okna orientovaná na jihozápad poskytnou rostlinám poměrně dostatek světla a obvykle od poledne pak plné světlo. Pamatovat bychom měli hlavně na postupné přivykání rostlin na své stanoviště, čili na jejich aklimatizaci.

Tip na osázení: ostruhatka (Diascia), sutera (Sutera diffusa), verbena (Verbena hybrida), minipetúnie (Calibrachoa hybrida), libora měňavá (Lantana camara), všelicha mnohoklanná (Brachycome multifida).

Co vysadit do stínu

Stinné stanoviště je obvykle situované směrem na severní stranu budov. Pro výsadbu do stínu se nejlépe hodí rostliny okrasné listem v kombinaci s některými kvetoucími rostlinami, jejichž výběr ovšem není nijak velký.

Tip na osázení: břečťan (Hedera), popenec (Glechoma), dobromysl zlatolistá (Origanum vulgare ‘Goldtaler‘) v kombinaci s bujně rostoucími převislými begoniemi (Begonia ‘Illumination White‘) nebo balzamínami (Impatiens ‘Candy Weis‘).

Jednoduše působivé

Napadlo vás už také, že byste si mohli osázet truhlík jen jedinou odrůdou květin ve stejné barvě? Je to sice nejjednodušší způsob osazení truhlíku, ale zároveň si vyžaduje opravdu přísný řád. I sebemenší barevná odchylka se v takové výsadbě okamžitě projeví. Aby v celkovém obrazu jednotně laděného truhlíku nepůsobilo nic rušivě, musíte striktně dodržet volbu jediné odrůdy, a to v téže barevnosti.

Tip na osázení: převislá bílá lobelka (Lobelia richardii ‘Angel White‘).

Jednoduché sestavy

Při výsadbě květin do truhlíků je třeba mít na mysli konkurenční schopnosti rostlin, to znamená vědět, jaké intenzity růstu dosahuje ta která odrůda. Z těch rostlin, které jsou schopny svým bujným růstem přerůst ostatní rostliny, jmenujme alespoň molice Plectranthus, dvouzubec Bidens, šedolistý smil řapíkatý Helichrysum petiolare a převislé petúnie zahradní Petunia x atkinsiana.

Tip na osázení: dvojzubec prutolistý (Bidens ferulifolia ’Golden Empire‘), otočník stromkovitý (Heliotropium arborescens) a petúnie mnohokvětá (Petunia multiflora).

Náročnější sestavy

Abyste si zjednodušili orientaci v rostlinách pro složitější výsadby, měli byste se seznámit se čtyřmi základními druhy, do nichž se dělí balkonové rostliny. Jsou to takzvané dominantní, čili vedoucí rostliny, dále jsou to skupiny převislých a doplňkových neboli výplňových rostlin. Dominantní rostliny vysaďte do pozadí, převislé k přednímu okraji a mezi ně umístěte doplňkové rostliny. Takto osazený truhlík bude působit honosně a na vašem okně vytvoří dokonalý celistvý obraz.

Tip na osázení: růžová kopretina pařížská (Argyranthemum frutescens) v kombinaci s fialovým otočníkem stromovitým (Heliotropium arborescens ‘Marine‘), bílou hledíkovkou (Nemesia ‘Innocence’) a molice (Plectranthus) v bíle panašované variantě.

Působivá kombinace barev

Opravdu krásných barevných kontrastů docílíte osazením truhlíku v kombinaci červeně, žlutě a modře kvetoucích rostlin. Moderní barevnou kombinací je růžová s bílou.

Tip na osázení: vitálka nádherná (Sanvitalia speciosa ‘Aztekengold‘) a muškát stojatý (Pelargonium zonale ‘Flic Flac Red‘) a torénie (Torenia x hybrida).

  • Ať už zvolíte do svých okenních truhlíků jakoukoli druhovou nebo barevnou kombinaci, přejeme vám, ať vám dělají vaše květiny radost ve své plné kráse a co nejdelší dobu. Další inspiraci najdete v naší fotogalerii.