Tento odolný keř je často vysazován jako pionýrská rostlina při rekultivacích, protože zakoření a roste i na místech, kde skoro není ornice. Nevadí jí ani znečištěné ovzduší.

Kustovnice, dřevitá příbuzná rajčete

Rostlina pochází ze subtropických a mírných pásem celého světa, kde roste asi 90 původních druhů. Kustovnice patří do čeledi lilkovitých rostlin a je tedy příbuzná s rajčaty i brambory. Na rozdíl od nich u nás roste vytrvale a vytváří až 3 metry vysoké keře. V jižních oblastech se kustovnice používají na živé ploty.

Pěstování kustovnice

  • Během roku keř dosáhne značné šířky, proto potřebuje při výsadbě dostatečný odstup a pravidelné stříhání.
  • Při péči o rostlinu je nejdůležitější správný řez
  • Kustovnice není náchylná na choroby a nevyskytují se na ní skoro žádní škůdci.
  • Keř udržujeme vzdušný a na jaře ponecháváme jen několik nových výhonů. Ty pak koncem jara seřízneme a to po třech týdnech zopakujeme. Výhony pak nasadí dříve květy a plody stačí dozrát do příchodu mrazů.

Volba vhodné odrůdy kustovnice

Keř většinou vykvétá až koncem léta a nasazené plody potom nedozrají. Proto musíme vybírat vhodnou odrůdu, nejlépe kustovnici čínskou velkoplodou, která rozkvétá časněji a tvoří mnoho až přes dva centimetry velkých sladkých plodů, které mají krásně oranžově červenou barvu.

Blahodárné plody i listy

Plody můžeme konzumovat syrové nebo sušené podobně jako rozinky. Jsou velmi zdravé a v Číně se považují za plody dlouhověkosti.

Vitaminy a dalších prospěšné látky obsahují nejen plody, ale i listy, větvičky a kořeny. V tradiční čínské medicíně se proto používají všechny části rostliny, například na nálev. A chceme–li využívat rostlinu co nejvíce, můžeme si z mladých lístků i větviček připravit na jaře chutný salát nebo špenát. Aby plody měly dostatek času na dozrání, je také vhodné kustovnici vysadit na chráněném místě, nejlépe u zdi.