Základem všeho jsou vždy zdravé a správně vyvinuté sazenice. Takže současný stav květáku se odvíjí i od toho. Nejvíce potíží při růstu této plodiny je kvůli nevhodné zemině nebo špatnému počasí. Květák si libuje ve vlhkých a středně těžkých půdách s dostatkem živin a mimo dosah poledního ostrého slunce. K dobrému celkovému růstu květáku vyhovuje po celý den spíše rozptýlené světlo, takže mu nedělá dobře ani setrvalý stín.

Růžičky ničí plodomorka

Pokud to vypadá, že nebudete sklízet velké pevné hlavy květáku, může za tím stát škůdce. Srdéčko středních lístků často napadají larvy plodomorky zelné, a proto rostlině rostou pouze postranní listy. Stejně tak se o střední lístky mohli postarat ptáci či brouci nosatci.

Květák volá po molybdenu

Jakmile rostlině chybí v půdě molybden, růžiček se také nedočkáte. Proto si pořiďte vhodné hnojivo s obsahem tohoto prvku.

Bílá hlávka se mění v hnědou

Jestliže se na ručičkách začínají objevovat hnědé skvrny, bývá to zpravidla nedostatkem bóru. Jev je typický pro alkalické půdy, a proto je obohaťte sírou nebo hnojivem se stopovými prvky.

Hlávka může i žloutnout

Většinou k tomuto problému dochází špatným umístěním, kdy na květák svítí přímé sluneční paprsky. Ovšem na povadlý zažloutlý květák měly fígl už naše babičky. Hlavu důkladně překryly zevními listy a kolem dokola ji ovázaly jemným provázkem. A slunce nemělo šanci.

Jak podpořit růst a těšit se na sklizeň

Kromě kvalitní půdy potřebuje květák pravidelné kypření a vydatnou zálivku. Neměl by nikdy vyschnout a dávku vláhy mu vždy dopřejte také ihned po hnojení. Živiny dodejte vždy tři dny po výsadbě a v začátcích růstu růžiček.

Zdroje: www.garden-cs.desigusxpro.com, www.balkonovekvetiny.cz, www.vybavzahradu.cz