Přestože pěstování rajčat je velice jednoduché, jsou faktory, které jejich správný vývoj mohou snadno ovlivnit. Problémem může být například nevyhovující půda, nevhodné umístění, špatné opylení, nebo nedostatečná výživa. A výsledkem jsou bohužel deformované plody.

Nerovnoměrné zabarvení rajčat

Jedná se o jednu z nejčastějších fyziologických poruch, kdy rajčata plně nezčervenají. Jejich zabarvení je nerovnoměrné a většinou zůstává jejich horní část žlutá nebo zelená. Následkem toho bývá dužina v těchto místech tvrdá a špatně stravitelná. Tato porucha zrání se často nazývá zelený límec nebo žlutá kapuce. V žádném případě se nejedná o plíseň ani houbové onemocnění!

Rajče volá o potřebné živiny

Příčinou špatného vybarvování rajčat bývají stresové podmínky, kterých může být více. Nejčastěji se jedná o nedostatečné nebo nadměrné osvětlení, nevyvážené počasí s kolísáním teplot a špatnou výživu. Hlavní roli hraje nedostatek bóru a draslíku, anebo nadbytek dusíku.

Límec a kapuci dotvoří prudké slunce

Ve chvíli, kdy nemá rostlina správně vyladěny právě tyto látky, dochází navíc díky slunečním paprskům k přehřátí stavebního pletiva. Deformace si můžete všimnout u horních plodů, které bývají zároveň na rostlinách umístěných především na okrajích záhonů a mívají málo listů. Velice podobně se projevuje i nákaza virovou mozaikou.

Jde o genetickou vlastnost

Jev nerovnoměrného zabarvení rajčat není vadou, pro některé starší odrůdy je to typický jev, například Berner Rose nebo Stupické rané polní rajče. Moderní průmyslové druhy jsou šlechtěny, aby dozrály jako celočervené a límec či kapuci neměly.

Nechte rajčata dobarvit v temnu

Zdravotně a chuťově jsou nevybarvená rajčata běžně poživatelná. Pokud jim chcete dát správný odstín, posbírejte je ještě zelená a nechte je dozrát na temné místě. Jakmile se však deformace na sklízeném rajčeti jednou objeví, nezmizí ani ve tmě.

Zdroje: www.guides.com, www.farm-cs.desigusxpro.com, www.zahradkarskaporadna.cz