Měsíček lékařský (Calendula officinalis) patří mezi nejvděčnější letničky. Tato květina je pěstovaná jako okrasná i léčivá, neboť je známa svými hojivými a protizánětlivými schopnostmi. Typická barva květních úborů je zářivě oranžová, vyšlechtěny jsou však i variety se světlejšími odstíny. Květenství mohou být jednoduchá či plná. Jsou jedlá, mírně nahořklá, plná karotenoidů, které jim propůjčují sytou barvu. Právě tmavě oranžové odrůdy jich obsahují nejvíce a mohou nám posloužit podobně, jako doplňky stravy s karotenem pro dobrý zrak i opálení. Můžeme jimi posypat saláty i obložené chleby.

Měsíček jako léčivka

Nálev z květních úborů měsíčku prospívá játrům a povzbuzuje metabolismus, potlačuje množení nežádoucích bakterií, pomáhá hojit žaludeční vředy i zánět střev. Při zevním použití hojí zanícené a unavené oči, bércové vředy i popáleniny, zjemňuje a zvláčňuje pleť. Pro vnitřní použití ho připravíme z čajové lžičky květů (nejlepší jsou okrajové, jazykovité květy z úboru), na šálek vody, pro zevní užití může být ještě silnější. Z měsíčku můžeme připravit i hojivý měsíčkový olej (stačí je v oleji macerovat) nebo mast. Nasušené květy však poslouží nejen pro přípravu nálevu, ale hodí se i do kořenících směsí a solí, kterým dodají krásnou barvu.

Tajemstvím účinku je vysoký obsah silice, dále saponiny, flavonové glykosidy, karotenoidy, hořčina calenden, sekviterpen calendin, kyselina salicylová, vitamin C, pryskyřice a slizové látky.

Pěstování

Měsíček roste rychle, můžeme ho vysévat v průběhu dubna až do konce května. Svědčí mu slunné místo a kyprá, úrodná půda. Hodí se mezi zeleninu, které jeho sousedství prospívá, mezi ostatní letničky i trvalky, nebo na samostatné záhony. Pokud je výsev příliš hustý, rostlinky probereme a využijeme na salát – mladé listy měsíčku jsou křehké a chutné.

Rostliny kvetou po celé léto až do podzimu, a pokud je průběžně sklízíme, nakvétají stále znova. Můžeme je usušit ve stínu, nebo v sušičce při teplotě do 40 °C. Dobře usušený měsíček chráníme před světlem a uložíme do dobře těsnící nádoby - velmi snadno nasává vzdušnou vlhkost a pak podléhá zkáze.

Pokud pár květenství necháme dozrát, sklidíme mnoho semen na příští rok. Snadno se množí i samovýsevem.