Zimolez kamčatský - plody.

Zimolez kamčatský, první ovoce sezony

Lákají vás novinky, které lze pěstovat a poté i ochutnat? Co takhle vyzkoušet kamčatskou borůvku? Tedy, správně zimolez kamčatský, který slibuje velké plody s chutí i barvou borůvek, odtud jeho přízvisko. Na rozdíl od pravých borůvek však dozrává již v polovině května!

Před několika lety mě v jedné nabídce zaujal ovocný keřík s pozoruhodnými vlastnostmi – zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica), který bývá někdy nesprávně nazýván kamčatská borůvka. Lákalo mě na něm především ovoce zrající neuvěřitelně brzo, již v polovině května. Ojíněné, tmavě fialové bobule, slibovaly barvu i chuť  borůvek.

Objednal jsem je tedy, zasadil čtyři sazenice a s napětím čekal na jaro. V první polovině března rozkvetly na několika proutcích něžné žluté kvítky. Po několika týdnech se objevily malé, zelené plůdky. V průběhu května dvojice protáhlých bobulek pomalu modraly. A koncem května opravdu, jako první ovoce na mé zahradě, dozrály!

Tmavě modré, lákavě ojíněné bobule jsou  velké asi 2-3 cm chutí a šťávou opravdu připomínají borůvky. Stačil jsem jich ale ochutnat jen několik, než je objevily moje vnučky (a možná i kosáci). Nekompromisní verdikt zněl: „Dědo, musíš jich zasázet víc!“

Doufám, že až sklidím větší úrodu, budou u nás doma i „borůvkové“, tedy zimolezové koláče, kompoty, džemy, křížaly....

Jak pěstovat „kamčatské borůvky“?

Zimolez kamčatský je opravdu pozoruhodná rostlina:

  • Pochází z chladných oblastí východní Sibiře a z poloostrova Kamčatky, kde tvoří rozsáhlé porosty v lesích, rašeliništích a močálech tundry. Je jedním z mála jedlých druhů zimolezů, navíc byl šlechtěn k větší chutnosti.
  • Nemá vyhraněné požadavky na pH půdy, roste dobře na kyselejších, neutrálních i slabě zásaditých, písčitých, hlinitých i mírně jílovitých půdách, snese i půdy chudší na živiny.
  • Potřebuje dostatek vody, aby mohl pěkně nalít svoje plody, nemá rád suchá stanoviště. V prvních letech po výsadbě potřebuje vydatnou zálivku.
  • Je dokonale mrazuvzdorný (snese i mrazy –45 °C!).
  • Nechutná škůdcům a netrpí ani chorobami.
  • Je mnohem méně náročný, nežli častěji pěstované kanadské borůvky.
  • Rozmnožovat jej lze řízky i hřížením.

Tip: Uprostřed léta vás může zimolez nepříjemně překvapit, když mu začnou schnout a opadávat listy. Ale nic se nebojte, rostlina neuschla a keřík rozhodně nelikvidujte! Má v sobě totiž díky svému severskému původu zakódovanou krátkou vegetační dobu – na drsném severu by se již touto dobou musel ukládat k zimnímu spánku.

Kamčatské zdraví

Bobule jsou bohaté vitaminy C, B, cennými minerály (Mg, K, P, Ca) i dalšími biologicky aktivními látkami. Působí močopudně, antibakteriálně, slouží i jako podpůrné prostředky při léčení arteriosklerózy, stavějí také krvácení.

Kde pořídit jedlý zimolez?

Tato pozoruhodná rostlina zatím není k dostání tak běžně, jako kanadské borůvky. Al e napříkald zahradnictví Chovanec v Lipníku už množí a zasílají kvalitní, samosprašnou odrůdu Modrý triumf. Rovněž subtropické zahradnictví Kruh v Jilemnici množí „jedlé zimolezy“. V Bojnicích na Slovensku vyšlechtili samosprašné odrůdy Altaj a Amur.

Pro Receptář Bohumír Muchka, Foto Subtropické zahradnictví Kruh a archiv

Akční letáky