Pukání rajčátek během dozrávání, ale i když už jsou červená a vybízejí ke sběru, je nepříjemnost, která se projeví nejen jako kosmetický defekt, ale má vliv i na chuť rajčete. Navíc se prasklinou dovnitř plodu dostanou choroboplodné zárodky, především houbových infekcí. Můžete tak přijít o krásné plody, ale také o celou rostlinu.
Špatná zálivka
K praskání rajčat dochází nejčastěji z důvodu nepravidelného zalévání. Zálivka rajčat je totiž tak trochu věda. Pokud začnete lajdačit a rajčata zaléváte, když už je zemina kolem suchá jako troud a ve snaze odčinit své hříchy rostlinu ve vodě skoro utopíte, můžete si být jisti, že se praskliny na plodech dříve nebo později objeví.
Nadbytek vody
Rostlina se totiž s výkyvy přísunu vody těžko vyrovnává, není schopna vstřebat nadbytečnou vodu a pletiva plodu prasknou. S těmito problém se potýkají zahrádkáři, kteří pěstují rajčata volně na záhonech a přijde období sucha, které vystřídá období silných dešťů. Ideální je mít rajčata v nádobách, nebo někde pod střechou či ve skleníku, kde můžete zálivku regulovat sami a nemusíte spoléhat na rozmary přírody.
Zalévejte vždy rovnou ke kořenům
Je také důležité, kdy během dne nejlépe zalévat. Vždy to dělejte brzy ráno a pak večer, kdy nejsou rostliny vystaveny přímému slunci. Voda by měla směřovat rovnou ke kořenům, nekropte listy, a už vůbec ne plody.
Kapková závlaha pomocí PET lahve
Ideální je kapková závlaha vedoucí hadicemi přímo ke kořenům rajčat. Ale poradíte si i bez nákladného zavlažovacího systému. Jednoduše zapusťte do hlíny k rajčatům plastovou láhev „vzhůru nohama" s uříznutým dnem (to bude sloužit jako nálevka) a dírkou ve víčku. Do nádob nalijte vodu, která bude směřovat rovnou ke kořenovému balu. Vodu do PETky průběžně doplňujte, zálivka tak bude nepřetržitá, mírná a rovnoměrná.
Související články
Zdroje: receptyprimanapadu.cz, jimeto.cz