Právě pro jeho neodolatelnou vůni se mu přezdívá nepravý jasmín. Pochází z Asie, do Evropy se dostal v 16. století a hned si získal přízeň mnoha zahradníků.

Pustoryl se dá vysazovat jako samostatný keř, který není nijak náročný na péči. Na jaře bohatě kvete, takže je ozdobou každé zahrady. Navíc poměrně rychle roste, takže jej zahradníci nebo zahradní architekti využívají na místa, která je třeba zakrýt, zejména odpočinková místa na zahradě, jako jsou terasy, pergoly a další prostory pro posezení. Vypadají nádherně v kombinaci s jinými kvetoucími keři, například s kalinou, vajgélií nebo kdoulovcem.

Obsypané květy

Pustorylů je několik druhů, liší se i samotnými květy, které jsou bílé a v odstínech bílé se žlutými nebo růžovými očky. Keře jsou vhodné na místa, kde svítí většinu dne slunce, díky tomu se obsypou květy. Vhodná je půda bohatá na živiny, s dostatkem vápníku, jinak se o ně nemusíte nijak starat, zvládají i krátkodobé sucho i mráz, nevadí jim ani mírně znečištěné prostředí.

Kvetoucí nestříhat!

Pro výše zmiňované benefity jsou pustoryly skvělou volbou pro živé ploty. Vysazují se na jaře, ale i na podzim. Než zakoření, musíte jim pravidelně dodávat dostatečnou zálivku. Pustoryl pak nechte volně růst a stříhejte ho jen mírně, a to na výšku. Přišli byste o jeho krásné květy.

Chcete-li živý plot tvarovat, vhodný je nekvetoucí druh pustorylu - Cochleatus, který lze zastříhávat tak, jak potřebujete. Toužíte mít živý plot z pustorylu zejména kvůli jeho omamné vůni? Pak si nepořizujte odrůdy, které nevoní - jedná se o Philadelphus pubescens, Philadelphus hirsutus a Philadelphus floridus.

Související články

Zdroje: www.magazinzahrada.cz, www.gardenfocused.co.uk