Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, pestujme.cz

Domácí hnojiva z banánových slupek

Připadají vám hnojiva z různých zbytků či surovin z domácnosti bláznivý nápad? Vůbec ne. Všechno má nějaké složení, a to se může více či méně hodit pro přihnojování rostlin. Stejně jako průmyslově vyráběná minerální hnojiva, i v těchto zbytcích či potravinách naleznete základní minerály nutné k dobrém prospívání rostlin. Alchymie výroby hnojiv pro zeleň se vždy točí okolo draslíku, dusíku a fosforu, ale také dalších prvků, nejčastěji železa, vápníku, hořčíku atd.

U banánů je to přesně tak. Banány i jejich slupky obsahují především 42 % draslíku a 3 % fosforu, ale také vápník, zinek, železo či měď i množství vitamínů.

Proč jsou banánové slupky skvělé?

Slupky se používají především pro vysoký obsah draslíku, který je důležitý pro zeleň z mnoha důvodů. Draslík posiluje buněčné stěny a rostlinná pletiva, díky nimž je rostlina silnější. Také pozitivně ovlivňuje hospodaření rostlin s vláhou i živinami a cukry. Draslík rostlinu celkově posiluje a díky němu lépe odolává chorobám, škůdcům i zhoršeným pěstebním podmínkám. Banán je na prvním místě v obsahu draslíku a jen těžko byste hledali potravinu, která obsahuje takový podíl tohoto minerálu, jako právě toto ovoce a jeho slupky.

Jak připravit hnojivo z banánových slupek

Banánové slupky můžete použít několika způsoby, nicméně je vhodné pořádně je vydrhnout horkou vodou před použitím.
Následně slupky můžete nakrájet na kousky a vysušit, suché slupky pomlít na prášek nebo nechat louhovat ve vodě a použít nálev jako hnojivo.

Slupky z banánů můžete také zakopat přímo k rostlině. Pokud chcete používat slupky později, pak je můžete nasušit, ideálně nakrájené na kousky. Jestliže chcete být extrémně ekonomičtí, sušené slupky pomelte. Lžičku prášku můžete přidat každé tři týdny k rostlině.

Hnojivo můžete připravit i tak, že budete slupky louhovat ve vodě nebo je jednoduše rozmixujte. Pro přípravu hnojiva vám postačí dvě až tři slupky, které můžete nechat v celku nebo pokrájené nechat louhovat v nádobě s vodou. Vody stačí jen tolik, aby byly slupky ponořené. Na světlém místě nechejte slupky macerovat jen zhruba tři dny, pak slupky vyhoďte a výluhem zalévejte.

Jestliže se rozhodnete pro rychlejší variantu, jednoduše rozmixujte jednu slupku v hrnku vody. Sceďte hrubší zbytky a použijte přímo k rostlinám.

Související články