Také už se radujete ze zasazených rajčat? Věnujte jim už od počátku správnou péči, aby vám jen prospívaly a dočkali jste se bohaté sklizně po celé léto. Je zbytečné dopouštět se chyb, které by se na jejich neblahém vývoji dozajista zbytečně podepsaly. Jak tedy předejít chybám ve zdárném vývoji rostliny?

Chcete se dozvědět o pěstování rajčat něco navíc? Na zajímavé tipy se podívejte na následujícím videu z YouTube kanálu Zahrada pro radost:

Zdroj: Youtube

Zkroucené listy nejsou signálem dobré péče

Pokud se chcete vyvarovat při pěstování rajčat zkrouceným listům, měli byste vědět, že se jedná o jednu z nejčastějších chyb v pěstování. Rolování se vyskytuje především u starších spodních listů, přestože jsou dobře vyvinuté a zdravé.

Jedná se o fyziologický defekt

Tento jev bývá často způsoben nadměrným odstraněním vegetativních výhonků. Je tak narušen plynulý přísun živin do jednotlivých částí rostliny. Proto nikdy nevyštipujte silné boční výhony a určitě také radikálně zkracujte výhony hlavní. Problémem mohou být i příliš velké výkyvy mezi denními a nočními teplotami nebo nadbytek dusíku a draslíku.

Příčinou může být nedostatek vláhy

Pokud dojde u rostliny ke svinování zdravých listů, a to obzvlášť ve vrcholové části rostliny, zamyslete se, jestli správně zaléváte. Rajčata možná potřebují možná více vláhy, než jim dáváte. Jakmile rostlina svine listy, jedná se fakticky o ochranu před nechtěným vypařováním vody. Ve chvíli, kdy rajčata zalijete, listy se opět náležitě narovnají. Příčinou může být i nadbytek slunečních paprsků.

Proč dochází k deformaci plodů

Chcete se vyvarovat na plodech různých výrůstků a nehezkých prohlubní? Odstraňte příčiny, kterých může být více. Bohužel některé nejsou ve vaší moci, což je například nedokonalé opylení či poškození květů a poupat nevhodným počasím.

Nejčastější deformace

Každý pěstitel se obává poškození, kterému se říká „kočičí tvář“. Projevuje se tak, že zpravidla na spodní části rajčete vznikne kruhový otvor, který je jakoby vyplněný novým plodem. U stopky se rozbíhají dlouhé příčné jizvy, které vedou ke květní části a nazývají se zdrhovadlo. K této deformaci jsou náchylnější odrůdy s většími plody, ovšem rajčata se pak nikdy do odpovídající velikosti nevyvinou. Příčinou může být i chladné počasí či vysoký podíl dusíku a přemíra herbicidů v půdě.

Předejděte nevyzrávání plodů

Jestliže chcete sbírat krásná červená rajčata plná sladké šťávy, myslete i na správnou dodávku odpovídajících živin během celé pěstitelské sezóny. Pravidelně dodávejte rajčatům dusík a dostatek draslíku.

Pozor na nekrózu

Jedná se o neparazitní poruchu rajčat, která se projevuje tmavými skvrnami na vrcholu plodů. Je způsobena nedostatkem vápníku. Příčinou může být příliš chladné nebo příliš horké počasí, ale také nepravidelná zálivka a přehnojování. Kořenový systém rajčat by neměl nikdy zcela vyschnout, ani být přemokřený.

Související články

Zdroje: www.radimejak.cz, www.prima-receptar.cz, www.receptyprimanapadu.cz