Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, chalupari-zahradkari.cz

Popel rajčata milují

Ač je popel odpad, po kterém získaly popelnice své jméno, jde o surovinu, která má dobré využití právě v zahradě. Popel je totiž plný vápníku, který tak často rajčatům a další zeleni chybí. Šedočerný až bílý prach, který vznikne při hoření dřeva, je vhodným prostředkem ke hnojení a díky němu nebudou plody od špičky tmavnout a propadat se. Nedostatek vápníku na rajčatech vypadá jako strup na spodním konci plodu, který zahrádkáři často zaměňují za napadení plísní či jinou chorobou.

Proč je popel báječný?

Dřevěný popel však neobsahuje jen 30 % vápníku. Je v něm i zhruba 10 % draslíku, o něco méně hořčíku a fosforu. Nutno dodat, že k přihnojení a výrobě domácího hnojiva pro rajčata a další plodiny i okrasné rostliny je vhodný jen popel dřevěný. Proto se starejte i o to, co spalujete, a pokud budete používat jiná pevná paliva, pak odeberte dřevěný popel dřív, než tak učiníte. Rozhodně můžete také používat popel z peletek a dřevěných briket, které vznikly lisováním.

Jak připravit rajčatům hnojivo z popela?

Výroba domácího hnojiva z popela není nijak náročná. Popel můžete do půdy zapravit i sypký, nicméně tekuté hnojivo se ke kořenům dostane lépe. V případě, že použijete popel tak, jak je, budete moci rozhodit a zpravit do země asi 1 lopatu na 3 metry čtvereční.

Domácí hnojivo tekuté se vyrábí z jednoho hrnku popela a deseti litrů vody. Popel můžete nechat ve vodně několik hodin louhovat, ale není to nutné. Jde jen o to, aby se lehký popel s vodou spojil. Tímto hnojivem můžete rostliny zalévat každé dva týdny. Dejte však pozor na kyselomilné rostliny, ty hnojivem z popela nezalévejte. Zálivka z jednoho hrnku je dostatečná, ale mírná, takže nehrozí přehnojení, můžete se však setkat také s recepty, které obsahují na stejné množství vody mnohem větší podíl popela a pak je nutné dávkovat méně.

Související články