Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.prozeny.cz

Letní měsíce jsou pro rostliny nejnáročnější. Bojují s horkem, suchem, ale také s proměnlivým počasím, se škůdci a nedostatkem živin. Půda, která funguje jako rezervoár, je totiž čím dál tím více vyčerpaná. Pokud nyní rajčata přihnojíte, bude to pro ně znamenat doslova energetickou bombu.

Rajčata v červenci

Červenec je pro rajčata velmi důležitý měsíc. Potřebují více pozornosti. Pokud ji dostanou, odmění se vám nezapomenutelnou úrodou. Proto mimo pravidelnou kontrolu nezapomeňte i na průběžné zaštipování. Tato metoda je důležitá především u tyčkových rajčat. Rostlina nebude podporovat růst listů, ale energii bude posílat především plodům. Proto v úžlabí listu odstraňte každý malý zálistek. Aby plody rychleji dozrály, můžete rostlinu zaštípnout za sedmým nebo osmým květenstvím.

Opatrné zalévání

Aby byly plody šťavnaté, potřebují vodu. Proto nezapomeňte na pravidelnou zálivku odstátou nebo dešťovou vodou. Zalévejte nejlépe brzy ráno nebo večer, kdy už slunce nemá tolik síly. V červenci rajčata zalévejte nejlépe denně. Každé rostlině dopřejte klidně i půl konve vody, kterou nalijte přímo ke kořenům. Rajčatům nikdy nekropte listy. Mohly by chytnout agresivní plíseň bramborovou a měli byste po úrodě.

Účinné domácí hnojivo

Skvělé hnojivo na rajčata si můžete vyrobit i doma. Budete potřebovat popel, jedlou sodu a kvasnice. Popel jim dodá důležitý fosfor a draslík. Tyto prvky zajišťují kvalitní tvorbu květů a růst plodů. Jedlá soda podporuje obranyschopnost rostlin a droždí dodává prospěšné bakterie a vitamíny skupiny B.

Jak hnojivo připravit

Do 10 l konve nalijte vodu. Nasypte do ní sklenici dřevěného popela, přidejte kostku droždí a deset lžic jedlé sody. Vše důkladně promíchejte a nechte chvilku odstát.

Jak hnojivo aplikovat

Jedna rostlina bude potřebovat cca půl litru hnojiva jedenkrát týdně. Výživu můžete podávat během celého období květu a plození plodů. Pokud by listy žloutly, hnojení omezte. Zralá rajčata můžete konzumovat i průběhu tohoto ošetření.