Rajčata vypěstovaná na vlastním záhonku nebo balkóně mívají o poznání výraznější chuť než ta kupovaná, a navíc máte jistotu, že na ně nikdo nestříkal chemii. Na první pohled se zdá, že budou i téměř zadarmo, ale jakmile začnete kupovat hnojiva, aby ta úroda za něco stála, najednou to domácí pěstování začne lézt do peněz. Naštěstí existují způsoby, jak hnojit velice levně, a přesto velmi efektivně.

Speciálně rajčatům velice prospívá podomácku vyrobené hnojivo z kvasnic a slepičinců. Zatímco kvasnice spolehlivě stimulují růst rostliny a tvorbu květů, slepičince obsahují hodně dusíku, fosforu, draslíku a vápníku, a jsou tedy pro rajčata skutečnou výživnou bombou.

Hnojivo ze slepičinců jen s kolíčkem na nose

Pokud znáte někoho, kdo chová slepice, půl kbelíku slepičinců jistě získáte zdarma. Není to ovšem zrovna voňavý materiál, a protože ho budeme ještě kvasit, je potřeba mít ke kbelíku i víko a postavit ho někam do odlehlého koutu zahrady, kde svým pachem nebude nikoho obtěžovat. Z tohoto důvodu bohužel není možné slepičincové hnojivo vyrábět na balkóně bytového domu.

Slepičince v kbelíku zalijeme vodou, nádobu uzavřeme a necháme ji na teplém místě 2 týdny kvasit. Opětovné nadzdvihnutí víka je jen pro silné žaludky! Ale když se překonáte, získáte velkou zásobu organického hnojiva, po kterém budou rajčata plodit jako o závod.

Musíte jen dát velký pozor, abyste to s hnojením nepřehnali. Zkvašené slepičince totiž mohou v koncentrované formě spálit rostlinám kořeny. Hnojivo je proto třeba naředit s vodou v minimálním poměru 1:10 a přidávat k zálivce po troškách maximálně jednou za měsíc nebo jen dvakrát za sezonu.

Kvasnice nastartují kvetení

Zcela libý není ani odér kvasnic, nicméně oproti slepičincům je snesitelný. Na výrobu kvasnicového hnojiva vám postačí 100 g lisovaného droždí (může být i prošlé) nebo sáček droždí sušeného. V některých návodech se uvádí, že máte kvasnice povařit, to ale nedává smysl, protože var živé kvasinky zabíjí. Nám se osvědčilo nechat droždí vykvasit v teplé vodě a na teplém místě. Reakce proběhne rychle, zákvas bude připraven během dvou dnů. Sušené droždí raději povzbuďte dvěma lžícemi cukru. Tímto způsobem si připravíte 5 litrů tekutého hnojiva z droždí lisovaného nebo až 40 litrů z droždí sušeného.

Kvasnicové hnojivo je vhodné rajčatům dopřát hned na začátku vegetačního cyklu, jelikož podpoří nakvétání rostliny. Pokud vám nějaké zbyde, klidně ho použijte i na muškáty a další okrasné květiny. Budete překvapeni, do jaké krásy rozkvetou.

Zdroje: prima-receptar.cz, hobby.instory.cz