Jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný je nejznámější bílý prášek, který nechybí v žádné domácnosti. Použít ji můžete při úklidu, při pečení, do šumivých nápojů, ale také na zahrádku. Její výhodou je, že je ekologicky nezávadná a při použití tak zcela bezpečná pro vás, vaše děti i přírodu. Pokud ji smícháte s vodou, má mírně abrazivní účinky. Skvěle také pohlcuje pachy a neutralizuje žaludeční šťávy. Je mírně zásaditá.

Jedlá soda a kyselost půdy

Jedlá soda pomáhá snižovat kyselost půdy. Nízké pH brzdí činnost půdních mikroorganismů, způsobuje toxické působení hliníku a zvyšuje propustnost těžkých kovů. Kyselé půdy navíc trpí deficitem hořčíku, draslíku a vápníku. Optimální hodnota půdy je pH 6,5. Rajčata potřebují pH půdy od 5,5 do 7. Jedlá soda je šetrným přípravkem, který pH půdy účinně ovlivňuje. Přitom zachovává mírnou kyselost a zajišťuje tak dostatečný příjem většiny hlavních živin.

Jak jedlá soda prospívá rajčatům

Mimo to, že jedlá soda upravuje pH půdy, a tím podporuje přísun důležitých živin, také skvěle chrání proti chorobám a škůdcům. „Bylo prokázáno, že hydrogenuhličitan sodný omezuje růst padlí tak, že zalkalizuje povrch listu, a tím zabrání houbě vyrůst. Podobně účinkuje i na škodlivý hmyz," říká Dr. Ken Horst z Cornellovy University.

Jedlá soda jako prevence

Postřik z jedlé sody používejte jako prevenci před chorobami a škůdci. Jednu lžíci jedlé sody smíchejte s 1 litrem vody a přidejte několik kapek tekutého mýdla. Aplikujte na listy večer po západu slunce. Nejlépe 1x týdně nebo po vydatném dešti.

Hnojivo z jedlé sody

Jedlá soda nejenom podporuje růst a vývoj plodů, ale také se podílí na tom, že rajčata budou zdravější a šťavnatější. Může za to především oxid uhličitý, který vzniká reakcí jedlé sody a vody.

Jak si vyrobit účinné hnojivo? 2 polévkové lžíce sody bikarbony smíchejte s 10 l horké vody. Prášek pečlivě rozmíchejte. Roztok nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Každé rostlině dopřejte půl litru hnojiva ráno nebo večer. Hnojte jednou za měsíc.

Zdravé plody

Jelikož jedná soda podporuje dostatečný příjem živin z půdy, můžete se těšit na chutné plody plné užitečných látek, jako jsou minerály (draslík a hořčík), vitamíny C, B a E nebo karoten, lykopen, zeaxanthin a lutein.

Zdroj: www.rosmarinus.cz, www.gardenmyths.com, growingtomatoes.website, chalupari-zahradkari.cz,seedtocrop.net