Jedlá soda je nepostradatelný pomocník nejen v domácnosti, ale i na zahradě. A uplatní se i v péči o rajčata. Perfektně snižuje kyselost půdy a podporuje rostlinu k lepšímu růstu. A hlavně? Rajčata jsou po jejím použití mnohem červenější, sladší, šťavnatější a celkově chutnější.

Nadopujte rajčata jedlou sodou

Potřebné ingredience:

  • 1 lžíce jedlé sody
  • 5 l horké vody

Postup:

Důkladně smíchejte připravené množství vody s jedlou sodou a nechte směs vychladnout. Máte tak připravenou perfektní výživnou zálivku. Každou rostlinu s ní přihnojte jednou za 2 týdny. Jedlou sodu můžete také přidat do zeminy těsně po odkvětu, kdy rajčata začínají vytvářet mladé plody. Zálivka velice prospívá stejně tak okurkám, cuketám a paprikám.

Zálivka vyživí listy rostlin, takže nebudou žloutnout a plody budou plné užitečných látek, jako draslík a hořčík, vitamíny C, B a E nebo karoten, lykopen, zeaxanthin a lutein. Jásat budete i z větší úrody, protože rajčata vám budou plodit až do poloviny podzimu.

Ochraňte rajčata před plísněmi

Jedlá soda je i výborný záchranář, který umí dokonale střežit zdraví pěstovaných rostlin před plísněmi a houbovými chorobami. Stačí, když si vyrobíte postřik a budete ho pravidelně aplikovat.

Potřebné ingredience:

  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička oleje
  • 1 l převařené vody

Postup:

Rozmíchejte ve vodě jedlou sodu a olej a nechte směs zhruba půl hodiny odstát. Následně nalijte roztok do rozprašovače a důkladně protřepte. Preventivně aplikujte na rajčata jednou za týden, v případě napadení plísní nejlépe každý druhý až třetí den.

Jedlá soda umí odradit slimáky

Ožírají vám rajčata slimáci? Zastavte je jedlou sodou. Nasypejte ji kolem záhonů, vytvoříte tak bezpečnou bariéru, které se plzáci raději vyhnou.

Jedlá soda si poradí i se mšicemi

Otravují vás mšice na rajčatech nebo jiných rostlinách? I v tomto případě zasáhněte jedlou sodou. Svařte 1 l vody s 1 kávovou lžičkou a nechte směs vychladnout. Připravený roztok pak aplikujte pomocí postřikovače na inkriminovaná místa se škůdci, dokud je zcela nevymýtíte.

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.trikykrasy.com, www.tojenapad.dobrenoviny.sk