Rajčata patří mezi nejpěstovanější druhy zeleniny na českých zahrádkách. Nejenže je to báječná pochoutka, ale zároveň jde o zdravou zeleninu plnou vitamínů, bílkovin a vlákniny. Jestli se chcete dočkat bohaté sklizně, pomozte rajčatům správným a vhodným domácím hnojením.

Proč jedlá soda?

Jedlá soda je jednička a opět zažívá boom. Kromě pestrého využití v domácnosti má velké uplatnění i na zahradě. A hlavně? Je bezpečná a šetrná k životnímu prostředí. Funguje nejen jako hnojivo pro rostliny, ale výborně likviduje houby i plísně a umí si poradit i s mnohými škůdci.

Jak soda rajčatům prospívá

Velkou výhodou jedlé sody je, že dokáže snížit kyselost půdy a pro většinu rostlin je naprosto neškodná. Úspěšně podporuje celkově rychlejší růst i vývoj rajčat. Nízké pH brzdí činnost půdních mikroorganismů. Kyselé půdy navíc trpí deficitem hořčíku, draslíku a vápníku. Optimální hodnota půdy je pH 6,5. Rajčata potřebují pH půdy od 5,5 do 7. Jedlá soda je šetrným přípravkem, který pH půdy účinně ovlivňuje. Přitom zachovává mírnou kyselost a zajišťuje tak dostatečný příjem většiny hlavních živin.

Životabudič pro sladší a odolnější plody

Vyrobte si doma prvotřídní hnojivo na bázi jedlé sody. Vaše rajčata po něm budou naprosto k nakousnutí a v dost hojném počtu. Prostě si to užijete. Rajčata nejen vyživíte, ale zároveň je ochráníte před škůdci a houbovými patogeny. Bude vám stačit jen pár přísad, které máte zcela určitě už doma.

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 30 gramů strouhaného mýdla na prádlo s jelenem
  • 5 litrů vody

Všechny ingredience smíchejte a vzniklý roztok aplikujte na rostliny pomocí postřikovače každé dva týdny.

Bezvadně funguje i staré pečivo

Velice účinné je také hnojivo ze starého chleba či rohlíků, proto je nikdy nevyhazujte. Raději je využijte jako základ výživy pro rajčata. Naplňte polovinu kyblíku okoralým pečivem a zalijte jej vlažnou vodou. Takto připravený roztok nechte stát tak týden v místnosti, kde je dostatek tepla, aby mohl kvasit. Po uplynutí směs nařeďte odstátou vodou v poměru 1:3 a hnojte jednou za 2 až 3 týdny až do sklizně.

Rajčatům prospěje i jód

Pro zdravá rajčata sáhněte do lékárničky pro jód, který je skvělý při boji se škůdci a patogeny. Využijte jej už při samotné výsadbě ve formě zálivky. 1 kapku jódu smíchejte s 3 l odstáté vody v pokojové teplotě. Jód můžete použít i během růstu, kdyby rostlinám náhodou onemocněly listy a stonky. V tomto případě jen změňte poměr jódu a vody na 2:1. Roztok naneste vatovou tyčinkou přímo na postižená místa.

Zdroje: www.trikykrasy.co, www.living.iprima.cz, www.adbz.cz