Všechno si perfektně ohledně rajčat nalajnujete od jara až po sklizeň. Na začátku se pipláte s předpěstováním sazeniček, s pýchou je pak ukládáte do záhonu a staráte se o ně v teplých dnech jak o vlastního domácího mazlíčka. Vidíte první náznak zabarvení, svrbí vás ruka každý den, ale na utrhnutí vyčkáváte. Když nastane den D, slavnostně odeberete rajče z keříku, zakousnete se a… : „Co to jako je?! Kvůli tomu tady pobíhám jak blázen? Příští rok na rajčata kašlu!“

I to se stává, bohužel. Mě osobně se to letos stalo s jedním keříkem, rajčata z něho dávám nenápadně návštěvám. Ale nezatracujte pěstování rajčat! V následujících řádcích se dozvíte, čím to může být způsobené a vy se této chybě příště jednoduše vyvarujete.

Rajčata z obchodu, žádný šlágr

Jistě vám probleskla hlavou rajčata zakoupená v obchodě. Většinou to není velký šlágr. Tyto rajčata musí vydržet dlouhou cestu ze vzdálených zemí, nesmí se otlačit a nesmí začít brzy plesnivět. Takové nároky na rajčata jsou. A budou. Takže neustále budou v obchodech k dostání rajčata s nerajčatovou chutí. Rajčata z velkovýroben jsou zaměřená na množství, ne na chuť. Ale abychom nikomu nekřivdili! Pokud si trochu připlatíte a zakoupíte rajská jablíčka od pěstitelů, může se k vám dostat velice kvalitní rajče!

Chyba může být v odrůdě rajčete

Možná jste jen měli smůlu při výběru odrůdy. Když si vezmete, kolik odrůd je, nemůže být přeci každá dokonalá. Možná vám ruka zabloudila v obchodě na horkou novinku, která zrovna takto má chutnat. Budete se možná divit, ale i na tomto rajčeti si jiný pěstitel může velice pochutnat. Sto lidí, sto chutí.

Netrhejte rostlině zbytečně listy

Pěstitelé – začátečníci často dělají chybku a to v zaštipování. Tedy spíš v nezaštipování. Zrovna letos jsem se setkala s pár známými, kteří na mě vyvaleně koukali, nevěděli, která bije. Pak se diví, že se rostliny košatí do obřích rozměrů, ale plody jsou malinké.

Pěstitelé dělají chybu i v odlistění rostliny. Pan Stanislav Hecht ale upozorňuje: „Listy fotosyntézou vytvářejí všechny látky, které pak najdete v plodech. Takže pokud nejsou listy, jsou rajčata jen vodnaté koule bez výrazné chuti.“

V době zrání suché listy samozřejmě odstraňujte, ale nezapomeňte také otrhat nahnilá rajčata, pravidelně rostliny kontrolujte.

Spolehněte se na vyzkoušené odrůdy

Ta nejlepší rajčata mají sice málo plodů, ale až je vložíte do úst, bude vám úplně jedno, že tak málo plodí. V posledních letech jsou „in“ rajčata zelená. Ty jsou zelená i ve zralosti. Prý patří mezi nejchutnější, stejně jako rajčata „tygrovaná“.

Pokud máte léta praxe s dobrou odrůdou, rozhodně u ní zůstaňte! K ní si můžete každoročně přibrat odrůdu novou, na zkoušku. Třeba se poštěstí a narazíte na další, stejně dostatečnou, nebo ještě lahodnější!

Pozor na přílišné zalívání

Nevalná chuť může být způsobena i přílišnou zálivkou v době dozrání plodů. Zvětší se sice objem plodu, ale zředí se jeho chuť. Doporučuje se vyčkat na proschnutí půdy u rajčat, pak jí teprve řádně prolít.

Sluníčko a hnojení je třeba

Nedobré rajče bude tehdy, pokud mu nedopřejete sluníčko. Vystrčte ho na světlo, ať přijímá sluneční energii plnými doušky.

Hnojení také přispívá k lepší kvalitě plodů. Na jaře třeba promíchejte zeminu s vyzrálým kompostem, rajčata budou vzkvétat! A samozřejmě plodit!

Zdroje: hobbymanie.tv, www.tyden.cz, nedd.tiscali.cz