Kritéria pro rajčata, jež chceme pěstovat na zahradě, jsou trochu jiná než u velkopěstitelů, jež zajímají zejména výnosy a plodnost, a s ní spojená trvanlivost odrůdy. Pro toho, kdo pěstuje rajčata na vlastní zahrádce, je nejdůležitější vůně a chuť.

Které odrůdy rajčat se hodí pro pěstování venku na zahradě? Jsou to zejména odrůdy malých rajčat, z nichž většina byla vyšlechtěna pro pěstování za zvláštních podmínek.

Znáte divoké rajče?

Divoká rajčata mají typicky rajčatovou chuť a milují je děti, jimž je sympatická jejich velikost! Divoké rajče (Solanum pimpinellifolium) je u nás zatím na zahrádce poměrně nové. Pro jeho pěstování potřebujete dostatek prostoru. Divoké rajče můžete pěstovat na zemi, i přivázat k opoře. Jeho plody jsou podstatně menší než třeba u třešňových rajčat. Ale jak jsou malé, tak o to jich je na stonku více. Jeden plod divokého rajčete váží pouze 1–2 gramů, ale na jedné větvičce jich může být sto i více.

Je těžko říci, jestli je odolné vůči listovým nemocem. Má extrémně bujný růst, takže i při napadení nemocemi má stále dost výhonů, které dokážou zajistit fotosyntézu.

Nahnedlé rajče Black From Tula

Velké rajče s tmavočerveným až hnědým, vícekomorovým plodem je stará odrůda pocházející z Ukrajiny. Odtud se ale rozšířila po celém světě, ale právě v Rusku a na Ukrajině jsou hojné genotypy s tmavým plodem a intenzivně karmínovou až nahnědlou dužninou.

I když jsou rajčata označována slovem black, nejsou černá, ale spíše hnědá. Mají vynikající chuť i aroma. Chutnají plně a výrazně, výrazněji než červená rajčata.

Summer Cider

Tato odrůda má větší, vícekomorový plod, který je na povrchu oranžový a sytě oranžová je i dužnina. Rajčata chutnají lahodně a máslově a jejich chuť je výrazně rajčatová.

Sladké Sweet Aperitif

Tato rajčata se sladkým názvem skutečně sladká jsou. Hmotnost jednoho plodu je 8–10 gramů.Drobné, třešňové plody mají velmi lesklou slupku a plnou a sladkou chuť. Konzistence jejich dužniny i slupky je optimální, měkčí, a jsou příjemná při nakousnutí. Také tuto odrůdu milují děti.

Zralé Indigo Rose

Jedná se o černá rajčata vyšlechtěná z divokých rajčat. Plody Indigo Rose se musí nechat dobře vyzrát, takže se doporučuje je sbírat až tehdy, když mají červené líčko. Zralé plody mají standardní rajčatovou chuť s vyváženým podílem cukrů a kyselin.

Třešňová Rosella

Třešňové rajče Rosella má netradiční růžovou barvu. Co na něm ale skutečně překvapí, je chuť. Má dostatek kyselin, dostatek cukrů i aroma a kulatost ve výsledném dojmu. Odrůda se vyznačuje výbornou násadou plodů.

Black Opal

Jedná se o nejranější odrůdu z třešňových rajčat s o malinko většími plody o hmotnosti 12–15 g. Odrůda je velice úrodná, vyniká větvenými hrozny květů a plodů. Jejich dužnina je šťavnatá s plnou a aromatickou chutí. Jsou měkčí, takže by se neměla nechat přezrát.

Vy, kdo máte rádi rajčata, určitě vyzkoušejte jednu z těchto odrůd.

Zdroje:

izahradkar.cz, homezin.cz,zahradnickakucharka.cz