Většina z nás zná droždí jako skvělého pomocníka v kuchyni, ale jen zkušení vědí, že se dá skvěle zúročit i ke zvýšení úrody některých plodin. Bezvadně funguje na rajčata i papriky, velice dobře dělá i okurkám, ovšem hnojivo z droždí skvěle využijete i v okrasné zahradě. Prospívá zejména růžím, které díky němu lépe a častěji nasazují nové pupeny a květy.

Něco málo o droždí

Droždí je známé také pod názvem kvasnice a jde o směs mikroskopických živých organismů. Jak čerstvé, tak i sušené obsahují slisované kvasinky s názvem Saccharomyces cerevisiae, které patří mezi jednobuněčné houby.

Droždí dokáže zázraky

Droždí prospívá rostlinám z několika důvodů. Je nabité nejen důležitými aminokyselinami, ale obsahuje také velké množství vitamínů skupiny B, organické železo a důležité fytohormony. Mikroorganismy, které se z droždí dostanou do půdy, spustí důležité procesy pro uvolnění živin až ke kořenům rostlin. Mladé sazenice tak mnohem lépe zakoření. Činností kvasinek dojde postupně k mnoha dílčím reakcím, jejichž výsledkem je živé fungování půdy, které se ve výsledku projeví na celkovém vzhledu a růstu rostlin.

Vyrobte si vlastní kvasnicové hnojivo

Máte na výběr, dle druhu použitých kvasnic, máme pro vás ty nejosvědčenější tipy hnojení. Vždy myslete i na základy pěstování, a to jsou pravidelná zálivka a dostatek slunce a světla.

Lisované čerstvé droždí

Budete potřebovat 200 g čerstvých lisovaných pekařských kvasnic. Pečlivě je rozmačkejte a rozpusťte v 1 l teplé vody. Směs nechte přibližně 3 až 5 hodin odstát. Koncentrát vzniklého roztoku vždy před použitím rozřeďte v poměru 1:10 s vodou.

Suché droždí s cukrem

Připravte si 15 g suchého kvasnicového droždí a rozpusťte ho v 10 l teplé vody. Následně přidejte 100 g cukru, vše promíchejte a nechte několik hodin kvasit. Tento roztok řeďte před aplikací s 50 l vody a používejte přibližně 1 až 2 krát během 14 dní.

Tip na organické hnojivo

Jakmile vám sazenice povyrostou, můžete si připravit hnojivo ze surovin, které účinky droždí ještě podtrhnou. Do 50 l kbelíku vložte nasekané kousky chmele nebo kopřiv, podle toho, co je vám zrovna dostupné. Přidejte ½ kg drceného čerstvého droždí a ½ bochníku chleba. Vše zalijte teplou vodou a nechte několik dní louhovat.

Kvasnicové hnojivo může být ještě silnější

Dalšími komponenty, které je možné přidat k droždí, jsou ptačí trus nebo koňský hnůj. Vzniklá směs je ovšem dost silná, a proto ji nikdy nezapomeňte dostatečně zředit a používejte ji jen malém množství.

Využijte droždí na celou rostlinu

Vytvořenou směs z droždí můžete pomocí rozprašovače opatrně a v malých dávkách aplikovat na celou nadzemní část rostliny.

Zdroje: www.smiley-site.co, www.hobby.instory.c, www.hobby.magazinplus.cz