Rajčata výborně chutnají, krásně voní a jsou plná vitamínů. Proto se perfektně hodí do čerstvých zeleninových salátů, ale i k přípravě mnoha teplých pokrmů. Jejich popularitě přispívá i to, že se dají snadno vypěstovat nejen na zahradě, ale i na terase či balkonu. A nejde o nic složitého, stačí dodržet jistá pravidla a nechybovat v nich. Dočkáte se pak tolika rajčat, že je nebudete stíhat sbírat. Vyhněte se následujícím chybám.

Zavlažujte kvalitně a přiměřeně

Jestli se opravdu chcete dočkat krásných a kvalitních plodů plných šťávy, zalévejte rajčata s rozvahou. Častokrát dochází k jedné z nejzásadnějších chyb, a tou je přemokření. Mokrá půda není pro rajčata vůbec vhodná. Rajčata potřebují mnohem méně vody než například okurky. Zeminu v každém případě udržujte vlhkou tak 1 až 2 cm pod povrchem, nahoře může být klidně suchá. Sazenice rajčat by se v běžném počasí měla zalévat maximálně jednou za týden.

Předejděte popraskání plodů

Rajčata většinou praskáním plodů reagují na náhlé změny životních podmínek. Často to bývá právě přemokření po delším období velkého sucha. Na vině může být náhlý déšť, ale i nerovnoměrné zásobování vodou, což většinou souvisí i s nedostatkem draslíku. Na rajčatových plodech poté vznikají nevzhledné praskliny, které zpravidla začínají u stonku a pokračují po celém obvodu plodu.

Na vině může být i zaštipování bočních výhonů, což rostliny činí náchylnějšími k různým vnějším vlivům. Jak tedy praskání rajčat nejlépe předejít? Rostliny pravidelně zalévejte a mulčujte, protože tak zabráníte výkyvům v půdní vláze. Dopřejte rajčatům i vhodné stanoviště, kde budou dostatečně chráněna před prudkými dešti. Dokonce si můžete vybrat i odrůdy, které jsou k praskání méně náchylné.

Kvalitní zemina s dostatkem živin

Další slabinou v péči o rajčata je půda, v níž je pěstujete. Měla by obsahovat všechny živiny, které rostliny potřebují ke zdárnému růstu. Zeminu pro sazenice si s přehledem můžete vyrobit sami. Vezměte polní půdu, nejlépe z krtince, smíchejte ji se stejným dílem humusu a zalijte kýblem vody. Vsypte polovinu sklenice popela a promíchejte. Uděláte rajčatům krásnou „kolíbku“ s mnoha cennými látkami, v níž se jim bude dařit.

Světlo a teplota jsou podstatné

Ve chvíli, kdy mají rostliny nedostatek světla a nepřiměřenou teplotu, můžou nastat potíže. Ideální teplota pro klíčení semen je během dne kolem 25 °C, v noci pak 12 až 15 °C. Na sazenice můžete použít i speciální lampu, pokud chcete malým rostlinkám opravdu poskytnout správné množství světla i tepla. Vždy pamatujte, že rajčata potřebují dostatek světla, a to i po výsadbě na zahradu.

Příliš brzké vysazení rajčat na záhon

Sazenice vysazujte na záhon podle teploty a aktuálního počasí. Rajčata byste měli zasadit do země pouze tehdy, kdy teplota vzduchu už neklesá nad 5 °C, protože jinak by sazeničky mohly zbytečně uhynout. Nepředbíhejte tudíž zbytečně tu správnou dobu! Stačí jeden přízemní mrazík a máte po rajčatech. S předčasným vysazením mohou také souviset nejrůznější deformace květů, poupat a plodů.

Pozor na herbicidy a předávkování dusíkem

Dáváte kravskou mrvu pod rajčata ještě teď na jaře? Buďte nadmíru opatrní, mohla by vás zaskočit nepříjemná nekróza na vrcholech plodů. Rajčata totiž mohou mít málo vápníku. Pozor si dejte také na herbicidy. Stačí, aby zafoukal vítr, když zrovna aplikujete dvousložkové herbicidy na trávníky proti plevelům a průšvich je na světě.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.skrblik.cz, www.zahradkarskaporadna.cz