Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin pěstitelů. Jsou lahodná, zdravá a dá se z nich vykouzlit téměř cokoliv. Jak na to, aby úroda co největší a chuťově nepřekonatelná? Přinášíme vám osvědčené tipy zkušené zahradnice.

Rozmanitá krása barev

Rajčat na trhu seženete nepřeberné množství. Mohou být žlutá, červená, tmavá, zelená, kulatá, soudková. Samostatnou kapitolou jsou býčí srdce, na které je radost pohledět a o jejich chuti ani nemluvě.

Co ale rajčatům dává tu správnou lahodnou chuť? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Hlavním faktorem ovlivňujícím chuť jablíček je odrůda. Jednoduše řečeno, podle toho, jakou odrůdu zvolíte, budou vaše rajčata velká, barevná a budou také náležitě chutnat.

Nové chutné odrůdy

Rajčata se těší oblibě po staletí. Chuť však utrpěla zásah hlavně ve válečném a poválečném období minulého století. Nové odrůdy byly totiž šlechtěny hlavně pro praktičnost. Plody rajčat měly splňovat několik kritérií vedoucích k uspokojení zákazníka, ovšem na chuť se zapomnělo.

Takové odrůdy jsou tedy pevné, dlouho vydrží čerstvé, ale kvůli absenci těkavých látek, které jsou v tomto případě nositelkami chuti, jsou mdlé a chuťově nevýrazné. Dnes můžete sáhnout při pěstování raději po těch úplně nejnovějších, které chuťové pohárky naopak potěší.

Barva a tvar rajčat v hlavní roli

To, jak bude rajče chutnat, je dáno i barvou a tvarem. Červená až růžová rajčata se pyšní typickou, mírně štiplavou rajčatovou chutí. Je to dáno vyšším obsahem kyselin. Žlutá a oranžová rajčata kyselin naopak příliš nemají, proto jsou i chuťově mnohem méně výrazná, než jejich červené příbuzné. Někteří pěstitelé je hodnotí jako sladší a ovocnější. Tmavá rajčata jsou zase z hlediska obsahu cukrů a kyselin vyváženější, což vede i k plnější chuti.

Na zálivce záleží chuť

Koncentrovanou chuť rajských jablíček najdete v těch nejmenších plodech - v cherry rajčatech. Velká rajčata mají oproti cherry rajčatům větší množství dužiny, kde se chuť rozloží, takže není tolik výrazná a jablíčka mohou působit nasládlým dojmem. Nicméně při správné zálivce mohou být i větší rajčata chuťově perfektně vyvážená a výrazná. Dostatečná vláha se odráží hlavně na kvalitě a vitalitě plodů. Pokud tedy rajčatům věnujete dostatek vláhy, odměnou vám budou krásné a nepopraskané plody. Na chuť vyzrajete opačně.

Těsně před dozráním

Jakmile uvidíte, že plody budou dozrávat, zbystřete, ale neztraťte nervy. Nejčastější chybou, jak se připravit o lahodná rajčata, je dopřát jim ve finálové rovince až příliš zálivky. Plody sice zvětší svůj objem, ale na úkor chuti. Zvolte proto opačnou strategii.

Těsně před dozráním rajčatům zálivku stopněte. Chvilkový stres z nedostatku vláhy způsobí jejich chuťovou dokonalost. Pro velké plody zvolte jinou taktiku.

Zaštipujte

Udržujte rostlinu krásně provzdušněnou, aby se sluneční paprsky dostaly všude a rostlina soustředila energii tam, kde je potřeba. Nebojte se a odštipujte listy odspodu rostliny, tak si zajistíte velkou a bohatou úrodu.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, living.iprima.cz, www.culinabotanica.cz