Mít tak vlastní zeleninu! Tohle zbožné přání se vám klidně může vyplnit. Dokonce i tehdy, když nemáte vlastní zahrádku.

Současné trendy pěstování ovoce a zeleniny vycházejí z toho, že spousta lidí bydlí v bytech a nemá prostoru nazbyt. Proto byly (a stále jsou) velkým hitem takzvané vertikální záhony, které se bez problémů dají dát na balkón či terasu. Jejich předností je, že nezabírají moc místa a jejich úroda je „vyhnaná“ do výšky, takže se dá ještě navíc docela pohodlně sklízet. Už žádné bolesti zad a úrodu máte na dosah ruky.

Na videu uvidíte, jak můžete pěstovat rajčata i na malém prostoru:

Zdroj: Youtube

Když je to na pytel

Ale vertikální záhony nejsou jedinou metodou maloplošného pěstování. Například v Německu se s úspěchem pěstuje zelenina v jutových pytlích. Této metodě se říká "growing bag", tedy pytel nebo taška pro pěstování. Výhodou této domácí minizahrádky je, že jednotlivé pytle se dají různě přesouvat a manipulace s nimi není náročná.

Navíc tímto způsobem si můžete do každého pytle zasadit libovolný druh zeleniny. Od rajčat, salátů, brambor až po jahody. Postup je velmi jednoduchý: stačí, když vezmete jutový pytel a naplníte ho substrátem. Do něj pak zasaďte sazenice (popřípadě) semena oblíbené zeleniny. Pak vše zalijte a čekejte, až zelenina vyroste nebo vyklíčí. Jutové pytle jsou k těmto účelům vhodné, protože jsou pevné, prodyšné a zachovávají si svůj tvar.

Jde to i bez juty

Nemáte doma jutové pytle? Pěstovat zeleninu můžete třeba i v ikeatašce, pytlích od psích granulí nebo v pevnějších pytlích na odpadky. Jediný problém těchto plastových obalů je, že jsou neprodyšné a drží se v nich voda. Ale to vás nemusí trápit! Vaše rostlinka nezplesniví, když si vytvoříte umělý odtok vody. Stačí, když ustřihnete oba rohy pytle nebo proděravíte dno. Přebytek kapaliny tím odejde a vaše zahrádka bude jen vzkvétat.

Trojnásobný výnos rajčat

Někdo může brát zahrádku z pytlů jako zoufalý krok, ale ve skutečnosti tomu tak není. Podle odborníků má oproti klasickému záhonu i své výhody. Jednou z nich je trojnásobný výnos (na jednotku plochy) a rychlejší sklizeň. Ta je daná tím, že na balkónech a terasách bývá výrazně tepleji než na zahrádkách. A tak neváhejte a zasaďte či nasejte si do pytlů brambory, papriky, fazole, jahody, bobuloviny a třeba i obyčejné bylinky. Aby se vaší úrodě nic nestalo, můžete upravit část obalu tak, aby vytvářela bariéru a chránila rostlinku při nepřízni počasí. A pak už se vám s úrodou nic nestane.

Související články

Zdroje: www.obalove-materialy.cz, www.youtube.com