Nechce se vám během sezóny zbytečně utrácet za drahá rajčata z obchodu, která jsou mimochodem bez chuti a vůně? Tuto oblíbenou zeleninu si snadno vypěstujete nejen na zahradě, ale i na terase či balkónu. Obsahují v poměrně vysokém množství vitamíny C, B6, B12, E, PP a provitamin A.

Jak na úspěšné pěstování rajčat, se můžete podívat v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Co to je pěstování v kruzích

Pokud jste aktivní zahradníci, určitě jste již o této inovativní metodě slyšeli. Poslední dobou je totiž poměrně populární. Ti, kteří ji neznají, určitě si ji oblíbí, protože skýtá mnohé výhody. Místo toho, abyste sázeli rajčata do klasických řad, budete je pěstovat v kruzích. A jaké jsou přednosti tohoto pěstování?

Větší a zdravější úroda

Pokud budete rajčata namísto řad pěstovat v kruzích, dočkáte se větší výtěžnosti uzrálých plodů. Můžete tak totiž pěstovat větší množství rajčat na menším prostoru. Navíc se vám budou rajčata lépe udržovat i sklízet.

Účinnější prevence proti nemocím a škůdcům

Díky této metodě může rostlina mnohem lépe dýchat a mezi jednotlivými stonky i rostlinami volně proudí vzduch. Nehrozí tak riziko nebezpečných plísní, hnilob, nemocí a výskytu škůdců.

Vyberte správné místo

Nejprve si dobře rozmyslete, do které části zahrady rajčata umístíte. Myslete na to, že milují slunce a budou vám pod vlivem jeho paprsků lépe dozrávat. Vhodný je však i polostín, aby prudké polední slunce rajčata nespálilo. Protože kruhy mohou mít různý průměr, zvažte i možný prostor, kam se vám zvolené množství rostlin rajčat vejde. Zbytečně je nevystavujte silnému větru, vyberte chráněné stanoviště.

Připravte si odpovídající substrát

Klíčem k úspěšnému pěstování rajčat je správná půda, která by měla být dostatečně propustná, hlinitopísčitá a s dostatkem humusu a vláhy. Dobrým zdrojem organické hmoty může být například kompost nebo kravský či slepičí hnůj, nejlépe granulovaný.

Jak na kruhový záhon?

Pomocí provázku nebo šňůry si vyznačte na zemi kruhy požadovaného průměru, okraj si můžete i vykolíkovat. Vnitřek kruhu zbavte plevele a nečistot a vykopejte jámu, která by měla být hluboká minimálně 30 cm. Ať už budete pěstovat rajčata v kruzích v květináči nebo v záhonu, vysypejte dno drenážní vrstvou, která přispěje k lepšímu odvodu přebytečné vody a provzdušnění kořenového balu.

Vysaďte rajčata

K výsadbě použijte jen vzrostlé zdravé sazenice, které mají mít silný, nejvýše 30 cm vysoký stonek. Listy by měly být sytě zelené a květenství již může být i vyvinuté. Stejně tak je pro dobrý vývoj nepostradatelný i dostatečně vyvinutý kořenový systém. Jednotlivá rajčata pak vysaďte po obvodu vyznačených kruhů.

Zálivka a následná péče

Rajčata potřebují stejnou péči jako rajčata v řadách, a tak jim nezapomínejte pravidelně dodávat vláhu. Zálivku vždy aplikujte přímo ke kořenům. Pozor však na přemokření, které by mohlo způsobit praskání plodů, stejně jako několikadenní deště. Rajčata také pravidelně přihnojujte, nejlépe vodorozpustnými hnojivy, která se lépe vstřebají do půdy a jsou v nich zastoupeny dusík, fosfor, draslík a další nepostradatelné mikroprvky.

Související články

Zdroje: www.zahradnickakucharka.cz, www.radimejak.cz, www.pestitelka.cz, www.youtube.com