Nemoci nechodí jen po lidech, ale i po rajčatech… Jedna z nebezpečných chorob, která napadá tuhle skvělou zeleninu, je čerň rajčatová. Způsobuje ji houbový patogen známý pod názvem Passalora fulva, Fulvia fulva a Cladosporium fulvum. Zahradníci zjistili, že tohle onemocnění se objevuje zejména u starších odrůd rajčat, vyšlechtěné druhy rajčat jsou vůči téhle nákaze o něco odolnější.

Je to ona, není to ona?

Napadení rajčatovou černí poznáte podle listů. Najednou se na nich vytvoří zelenkavé a žluté skvrny, které vypadají, jako kdyby je někdo postříkal barvou. Ale to není všechno! Jakmile list otočíte, narazíte na hustý, sametový povrch hub (respektive jejich frutifikačních orgánů), který se bleskově rozrůstá. Než se nadějete, listy zhnědnou a začnou odumírat. Infekce se jako žíravina rozšíří ze spodních pater na ty horní a za chvilku vám zahubí celou rostlinku. Co s tím?


Nejlepší obrana je prevence

Nejlepší způsob, jak bojovat s rajčatovou černí, je prevence. Prostě nedat chorobě šanci! Ve vašem případě to znamená jen pár drobných preventivních opatření:

  • Pořiďte si odrůdy, které jsou odolné proti rajčatové černi, jako jsou například Bejbino F1, Torino F1, Tornádo F1, Tipo F1 a Parto F1.
  • Vždy zalévejte sazenice tak, aby na listech nezůstávala voda.
  • Pravidelně větrejte skleník.
  • Často desinfikujte prostory i nářadí.

Jak zlikvidovat rajčatovou čerň?

Zkuste ji zničit postřikem proti rajčatové černi, který si mimochodem můžete vyrobit doma.

Jak na to: Smíchejte 1 litr mléka, 10 litrů odstáté nebo dešťové vody a 4 mililitry jódu. Roztok přelijte do postřikovače a nastříkejte rovnou na rostliny. Postup opakujte deset dní, dokud nezaznamenáte zlepšení.

Co ještě můžete zkusit…

Namíchejte si desinfekční zálivku. Jak na to? 10 litrů vody smíchejte se 40 kapkami jódu. Roztok nalijte na sazenici tak, aby pronikl hluboko do půdy.

Pokud chcete, můžete otestovat ještě jinou zbraň proti rajčatové černi. Docela dobře působí mix 0,3 kilogramů popela a 10 litrů vody. Směs nechte před použitím vylouhovat alespoň 3 dny.

Zdroj: www.adbz.cz, www.agromanual.cz

Související články