Rozklíčovat záhadu s usychajícími plody je skoro úkol pro samotného inspektora Colomba. V chytrých knihách se tahle nemoc označuje jako abiotická nekróza. Její příčinou není choroba, škůdce, ale nedostatek vápníku. Zajímavé ale je, že trápí i rajčata, která rostou v půdě s bohatým podílem vápníku. Jak je to vůbec možné?

Dvojí nepřítel

Podle odborníků může totiž vzniknout situace, kdy je vápník (ačkoliv je přítomný v půdě) pro rostliny nedostupný. Důvody mohou být hned dva. Zaprvé přeschlé kořeny. Nebo – což je pravděpodobnější – nadbytek dusíku a draslíku v půdě. Tahle dvojka minerálů totiž vstřebávání vápníku rajčatům blokuje. A tak jsou v situaci jako žíznivý, který se dívá na řeku, ale nemůže se z napít.

Pozor na rajčata v nádobách

Na neschopnost rajčat přijmout vápník mají vliv i vysoké teploty či určitá odrůdová citlivost (ta je patrná například u velkých steakových rajčat). Zajímavým faktem také je, že vápníková krize se často objevuje u rajčat pěstovaných v nádobách. Nemoc poznáte jednoduše – objevuje se v dolní části plodů. Za vlhka v podobě šedých skvrn a za sucha se spodek rajčat vybarví do černých (často vpadlých) map.

Záměna s plísní bramborovou

Abiotická nekróza je často zaměňována s plísní bramborovou, která ale vypadá naprosto jinak. Rajčata jsou sice pokrytá tmavnoucími zelenohnědými fleky, ale na rozdíl od prvního případu, pohlcují CELÝ plod i listy a stonky rajčat.

Prevence a „první pomoc“

Pokud se chcete vyhnout abiotické nekróze, dopřejte rajčatům vydatnou a pravidelnou zálivku. Ale zase ne takovou, aby „stály ve vodě“. Důležitá je rovnováha ve výživě. Zbytečně je nepřehnojujte s dusíkem. Naopak myslete také na přiměřený obsah draslíku v zemině. Pokud jste ale v situaci, kdy nemoc napadla vaše plody, je potřeba urychleně jednat. Kupte si tekuté hnojivo s vápníkem a aplikujte ho přímo na listy rajčat. Postřik můžete použít i preventivně, dobrou volbou je třeba Wuxal Kalcium.

A co vaječné skořápky?

Někteří pěstitelé rajčat se snaží dohnat vápníkový deficit domácími prostředky. Jedním z nich je přidávání drcených vaječných skořápek do půdy. Bohužel jde o zbytečnou snahu. Jednak se vápník do půdy uvolní až zadlouho (nejspíš bude „aktivní“ až v příště sezóně). Ale hlavně - pokud máte půdu s vyšším obsahem dusíku, tak stejně zůstane pro vaše rajčata nedostupný.

Zdroje: www.nkz.cz, www.balkonovekvetiny.cz

Související články