Zdroje: www.jakpestovat.cz, abecedazahrady.dama.cz

Jak sází rajčata skušení pěstitelé?

Podívejte, jak to dělá šikovná zahradnice ze Zahrady pro radost. Podělí se s vámi také o další tipy, jak sázet rajčata a také všechno názorně uvidíte. Nejenže jí jde práce od ruky, ale sama má bohaté pěstitelské zkušenosti. Proto také dobře ví, jak se k práci postavit:

Zdroj: Youtube

Kdy sázet rajčata šikmo a jak hluboko

Nic strašného se nestane, když to děláte jinak. Faktem ale je, že sazenicím rajčat skutečně prospívá, když je zasadíte mírně šikmo.

Sázením zešikma se kořenový systém bohatě rozvine a bude mít možnost směřovat do hloubky. Rostlina bude díky tomuto způsobu výsadby i pevněji zakotvena. Uložení do země v mírném náklonu také zajistí přihrnutí části stonku. Tím dojde ke vzniku nových kořenů, které vyrazí ze stonku.

Volba mírného náklonu při výsadbě rajčat však určitě není sázením „naležato“. Je pravda, že i tento způsob se někdy používá, ale nezdá se být příliš výhodný. Sazenice rajčat rozhodně můžete zasadit rovně, rajčatům se nic nestane, ale rostlině více vyhovuje mírný náklon.

Pokud budete pěstovat rajčata v nádobách, pak není nutné sázet zešikma, ale spíš do hloubky. Stonek můžete ponořit velmi hluboko. Nikdy ne však i s listy.

Výsadba rajčat

Rajčata jsou rostliny teplomilné, na jejich výsadbu se čeká až do doby po ledových mužích, nicméně do skleníku, foliovníku nebo na dobře chráněné místo je můžete vysadit už dřív.

Pro výsadbu rajčat platí, že potřebují slunné místo s dobrou drenáží a kvalitním půdním substrátem. Nezapomínejte ani na oporu. Postačí obyčejné kovové nebo dřevěné tyče, mřížka k přichycení nebo jiný systém, který vám umožní sazenice volně vyvázat k opoře. Je třeba dbát na to, aby nebyl omezen růst rostliny, ale zároveň aby měla dostatečnou oporu. Postupným přivazováním se zabrání zlomení rajčete ať už vlivem počasí, či pod tíhou úrody.

Sazenice rajčat by měly být od sebe ve vzdálenosti asi 60 cm. Tak bude zajištěn dostatek prostoru pro růst. Pokud sázíte více řad, nechte mezi řadami alespoň 90 cm volného prostoru. Na závěr je nezapomeňte dobře zalít. S přihnojováním je vhodné počkat alespoň dva týdny. Zvažte také použití mulče, který zajistí lepší hospodaření s vláhou a pomalejší odpařování.

Jaká rajčata vysazovat v dubnu

V dubnu je vhodné vysazovat především rané a středně rané druhy rajčat, které mají kratší vegetační dobu a lépe odolávají chladnějším teplotám. Mezi vhodné druhy patří například Cherry rajčata, San Marzano, Moneymaker, Gardener's Delight nebo Sub-Arctic Plenty. Tyto odrůdy mají totiž schopnost rychleji vyklíčit a dobře se adaptovat na proměnlivé podmínky jarního počasí. Je také důležité zvolit odolné odrůdy, které lépe odolávají různým chorobám a škůdcům, což může být klíčové pro jejich úspěšný růst a sklizeň.

Související články