Pěstovat rajčata mohou i ti, kteří nemají vlastní zahradu. Nejeden keřík je k vidění na balkonu či v truhlíku za oknem. Rajče keříčkové, které je vhodné k pěstování na balkoně či za oknem, má pouze omezený (determinantní) růst a tak v jeho případě žádné zaštipování či vylamování zálistků není potřeba. Naopak rajče tyčkové by za příznivých podmínek mohlo vyrůst až do výšky několika metrů. Má totiž neomezený (indeterminantní) růst.

Zálistek čili fazoch

Podobně jako u rajčat odstraňují neplodné výrůstky i vinaři u révy. Tam se běžně používá označení fazoch. U rajčat jako fazoch označujeme vedlejší výhon, který se objevuje v paždí listů na hlavní ose rostliny. Proto se pro něj také používá výstižné české slovo zálistek.

A není to zbytečná práce?

Pokud fazochy na rostlině ponecháme, dojde k nadměrnému zahuštění listy a vysilování rostliny. Vše se negativně odrazí na počtu i velikosti plodů - bude jich méně a budou drobnější. A co hůř - u přehuštěných porostů hrozí snadnější rozvoj houbových chorob. Díky odstranění zálistků se k plodům dostane více slunečního světla, a tím urychlíme dozrávání.

Vylamovat, vyštipovat nebo odřezávat?

Mohlo by se zdát, že způsob, jakým zálistky odstraníme, je jen otázkou naší volby. Zkušenosti dlouholetých pěstitelů však hovoří jasně: nejlepší je včasné VYLAMOVÁNÍ. Každý jiný způsob, tedy vyštipování, odřezávání či odstřihování představuje zvýšené riziko přenosu viróz mezi jednotlivými rostlinami.

Kdy a jak správně postupovat?

  • zálistek (fazoch) uchopíme za vrcholek a vylomíme.
  • poraněného místa se pokud možno nedotýkáme. Tak znemožníme šíření bakteriálního vadnutí, které může vést až k úhynu celých rostlin.
  • vylamování provádíme opakovaně podle potřeby. Zálistky odstraňujeme když dosáhnou délky 3 cm, maximálně 5–10 cm, tedy přibližně 1x týdně
  • vylamování přerostlých zálistků není vhodné – může dojít k poškození rostliny a vzniká větší vstupní brána pro případnou infekci.

V následujícím videu vám zahradník Vlastimil Šindelář, který je dlouholetým spolupracovníkem Receptáře, názorně ukáže, jak při vylamování zálistků postupovat a kde všude je dobré jejich růst hlídat:

Zdroj: Youtube