Zima brání dozrávání rajčat

Babí léto je pryč. Venku nastal podzim a nečeká nás nic jiného než chlad blížící se zimy. Rajčata už venku nedozrají, ale to není na překážku. Můžete si je nechat dozrát doma. Každé rajče dobré! Nezbavujte se nedozrálých plodů, na kompost patří jen uvadající rostliny.

Rajčata nechejte dozrát doma, kam na ně zima nemůže

Rajčata posbírejte, případně odstřihněte z rostlin i s větvičkou, tak totiž dozrávají vůbec nejlépe. I když jsou malá a zelená, stále tu je šance, že se ještě vybarví a zesládnou. S letními rajčátky ze slunného balkónu se nemohou rovnat, ale na vaření jistě ještě dobře poslouží.

Rajčata uskladněte s jablkem či banánem

Sebraná rajčata uskladněte nejlépe v papírové krabici nebo sáčku s banánem či zralým jablkem. Některé plody totiž vylučují ethylen, který u rajčat způsobuje zrání plodů, jejich vybarvení i sládnutí. Neplatí to pro všechno ovoce, ale právě banány a jablka jsou těmi, které ethylen během zrání vylučují. Krabici či obsah papírového sáčku kontrolujte, abyste předešli plísním či zahnívání, a nechejte na teplém místě.

Nedozrálá rajčata můžete zpracovat

Rajčata budou dozrávat postupně podle stádia, ve kterém byla utržena. Může se vám ale stát, že těm nejmenším plodům bude zrání trvat celou věčnost. Pokud se vám nebude chtít čekat, zvažte, zda rajčata nezpracovat zelená. I to je možné. Konzumace zelených rajčat se obecně nedoporučuje vzhledem k obsahu toxinů v nedozrálých plodech a zelených částech rostlin. Nicméně i s nedozrálými plody se experimentuje, a to i v hvězdičkových restauračních zařízeních. Obvykle se zelená nedozrálá rajčata zpracovávají na čatní, které je vhodným doplňkem k masům. Předpokládá se, že malé množství zkonzumovaného čatní organismu neublíží, ale dětem by se dávat nemělo.

Zdroje: https://www.express.co.uk, https://hobby.blesk.cz