Zdroje: plantura.garden, northernhomestead.com

Neobvyklá rajčata

Určitě víte, že i rajčata mají mezi svými několik neobvyklých druhů. Plody mohou být různobarevné, a to zelené, žluté, ale až černé, a samozřejmě i velikost plodů se může velmi lišit.

Kdo by neznal drobná a šťavnatá rybízová či cherry rajčátka. Víte, co je opakem tak drobných plodů? Veliká rajčata, která váží 250 až 1000 g se schovávají za názvy „Brutus“, „Bull Heart“ čili býčí srdce či „Beef Steak“.
Tyto druhy, které plodí vskutku gigantická rajčata jsou však náročná na agrotechniku a k velkopěstování se proto spíš nehodí.

Jejich pěstování však můžete vyzkoušet v domácích podmínkách vaší zahrady, skleníku či balkonu. Pěstování jen několika takových rostlin není nijak náročné a pro zahrádkáře není péče o býčí srdce nijak zvlášť odlišná, než jakou vyžadují běžná rajčata.

Chutné a jemné plody býčího srdce rostou jen na 1,5 m vysokém keři. Obvyklá hmotnost plodů se pohybuje okolo čtvrt kila, ale tyto hybridní tyčková rajčata samozřejmě přitahují pěstitele toužící po super výpěstcích, proto se můžete dočíst až o dvoukilových exemplářích, které však patří k raritám.

Pěstování býčích srdcí

Osivo je běžně k prodeji a jako u všech rajčat je doporučená doba výsevu pro předpěstování v únoru až dubnu a klíčí zhruba týden až dva. Nyní je tedy na vysetí rajčat již pozdě, ale možná se vám podaří zakoupit předpěstované sazenice.
Rostliny se vysazují na teplé a slunečné stanoviště do spon 80 x 50 cm. Půda je ideální obohacená humusem. Rozhodně můžete také pořídit substrát i hnojiva určená přímo pro rajčata.

Tipy jak vypěstovat krásná rajčata býčí srdce

Pěstitelé, kteří mají s těmito druhy rajčat dobrou zkušenost, doporučují pěstování ve skleníku, a protože je rostlina neobvykle vysoká, její stonek často zkracují. Jedna rostlina vyprodukuje okolo deseti plodů. Nicméně péče o tato rajčata je stejná jako u ostatních druhů.

Pamatujte, že býčí srdce neztmavne, ale dobře uzrálý plod má jen světlou, říká se také růžovou barvu. Plody navíc nejsou jen obří, ale také skutečně chutné a oblíbené pro svoji jemnost i masitost bez velkého množství semen. I když je toto rajče nejlepší čerstvé, lze jej také jednoduše oloupat bez spařování.

Související články