rajčenka

Rajčenka, obří sestra rajčete, v kuchyni i květináči

Inkové pod legendární horou Machu Picchu hodovali na rajčenkách. Plody těchto obřích rostlin chutnají po rajčatech, ale výrazněji voní. Můžete z nich připravit osvěžující koktejl, marmeládu, slaná jídla… A pěstovat je jako přenosnou či pokojovou rostlinu, který svým vzhledem rozhodně upoutá.

Rajčenka  (Cyphomandra betacea) patří do čeledi lilkovitých, stejně jako rajče či brambory. Pochází z oblasti Peru a Brazílie. Dnes je rozšířena v celých subtropech a tropech, komerčně se pěstuje například v Kalifornii nebo na Novém Zélandu. Český název dostala kvůli šťavnatým, nakyslým plodům, které jsou  chutí podobné rajčeti.

Rajče, které zraje na "stromech"

Rajčenka je subtropická, vytrvalá stálezelené rostlina, která má sice dužnaté, bylinné (nikoli dřevěné) větvě, ale přesto může dorůst až pětimetrové výšky. Bohatě se větví a má velké, měkké, široce vejčité listy. Ty jsou na povrchu porostlé krátkými páchnoucími žlázkami. Pětičetné, bledě fialové květy jsou uspořádané ve vzdušných hroznech a vyrůstajících v paždích listů.

rajčenkarajčenkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Plod − bobule – dozrává na velmi dlouhé stopce a váží často až sto gramů. Slupka plodu je hladká a lesklá, má tmavě oranžovou nebo purpurovou barvu a velmi často bývá tmavě pruhovaná. Červená dužnina chutná kysele a je velmi aromatická. Plod obsahuje drobná černě zbarvená semena. Rostlina plodí po celý rok, z jednoho keře lze sklidit až sto plodů.

Pěstování v nádobách

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Rajčenky nesnášejí mráz.

    Ve středoevropském klimatu je můžete pěstovat jako přenosné nebo pokojové či skleníkové rostliny.  
  • Vyžadují výživný, lehký substrát.  
  • Celoročně je třeba je dostatečně zalévat, substrát udržovat stále velmi mírně vlhký. Nemají rády ani přísušek ani trvalé přemokření.
  • V létě rostlinám svědčí teploty mezi 20 až 30 °C, lze je letnit na polostinném místě.
  • Přezimovat by měly v teplém skleníku nebo i v bytě při teplotě 10 °C.
  • Rostliny se snadno rozmnožují semenem, lze je pěstovat i z odnoží nebo řízků. Semenáče kvetou nejčastěji až třetím rokem.

sazenice rajčenkysazenice rajčenkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Ovocné dezerty, džusy, marmeláda, teplá kuchyně...

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Před zpracováním je z plodů nutné odstranit hořkou slupku.

    Syrové zralé plody konzumujeme jako ovoce. Po rozříznutí je dochutíme hnědým cukrem a vyjídáme lžičkou.
  • Syrové bobule lze také mixovat do džusů.
  • Používají se i v teplé kuchyni jako univerzální surovina, podobně jako rajčata.
  • Vaří se z nich slazená marmeláda nebo nakyslé omáčky k masu.
  • Plody rajčenky lze také nakládat jako dýni.

Pikantní rajčenkový koktejl

Oslazená rajčenková šťáva je výborným osvěžujícím nápojem. Dužnina obsahuje značné množství vitaminu C, fosfor, vápník a železo.

Potřebujeme 

  • 1000 g rajčenek
  • středně velkou cibuli
  • červenou feferonku
  • 3 pomeranče
  • limetu
  • citronovou šťávu
  • lžičku sezamového nebo arašídového oleje
  • cukr, sůl, kečup

Jak na to 

  1. Rajčenky omyjeme, rozpůlíme a vybereme dužninu.
  2. Cibuli a papriku nasekáme.
  3. Pomeranče a limetku vymačkáme.
  4. Dužninu rajčenek, cibuli, citrusové šťávy, olej a feferonku rozmixujeme a nápoj ochutíme olejem, solí, cukrem a kečupem.
  5. Vychladíme a podáváme ve vysokých sklenicích.