Zdroje: www.magazinzahrada.cz, hobbyzahrada.cz, hobby.magazinplus.cz

Nektriová rakovina

Tato nemoc, které se říká nektriová rakovina, je způsobena patogenní houbou a je rozšířená po celé ČR. Postihuje většinu ovocných stromů, nejčastěji jabloně. Ale může napadnout jakoukoliv dřevinu. Projevuje se jako dutina nebo výčnělek. Vyskytuje se zejména na zamokřených a těžkých půdách. Nádory mohou být velké až jeden metr.

Dělí se na rakovinu

Otevřenou – uprostřed rány zůstane velká plocha odumřelé tkáně dřeva se závalem na okrajích (zával bych popsala jako zduřeninu, je to vrstva ochranného pletiva, která chrání ránu vzniklou poškozením)

Uzavřenou zával za čas ránu uzavře nebo zůstává jen malá štěrbinka

Po napadení přestává mít dřevo schopnost vodit vodu, takže strom nad rakovinným místem často odumře. K infekci dojde i přes ranky po opadání listí, i taková malá plocha stačí k napadení! Z jedné rakovinné rány se může zrodit až 300 000 výtrusů, které jsou roznášeny hmyzem i větrem.

Prevence

  • důležitý je výběr místa, aby nedocházelo k již zmiňovanému přemokření
  • významná je také správná výživa
  • ochrana proti škůdcům a jiným nemocem (například měďnatý nebo sirnatý postřik, který je vhodný zvláště na jaře a na podzim)
  • pravidelné prořezávání stromu také snižuje riziko napadení
  • v zahrádkářství se poptejte na odrůdy, které jsou na rakovinu méně náchylné

Co dělat když už rakovina strom napadla

Když už máte tu „čest“ a rakovina strom napadla, hned po sklizni nemocné pletivo odstraňte. Vyžízněte ho nožem nebo vyfrézujte až na zdravé dřevo, nezapomeňte fiknout mladé napadené výhonky. Vzniklé rány ošetřete třeba octem nebo stromovým balzámem, pokud ho vlastníte. Použité pracovní náčiní vydezinfikujte. Odřezané části stromu spalte. Jestli zjistíte silné napadení, nemějte slitování a strom setněte celý.

Žilo by se nám lépe, kdyby žádné takové choroby nebyly. Ať už ty stromové, tak i ty naše, „člověčí“.